Найбідніше село в Карпатах, де була колонія тунеядців – Перкалаба

Перкалаба – найбідніше село на всі Карпати чи взагалі в Україні? 50 км бездоріжжя, щоб добратися до села, де кінець цивілізації, але люди всеодно якось виживають….

Перкалаба – чи не найвіддаленіше село від магазинів в українських Карпатах, де зараз проживає близько 40-ка людей.

Колись давно в 1950-их роках, під час радянської окупації в селі на відшибі організували робочий табір для туніядців. І всіх тих, хто не хотів працювати та жити, як інші, відправляли сюди, як на заслання. Та збудували для них хати-бараки, які стоять до сих пір.

Поетів та громадських діячів відправляли на Сибір та в Магадан, ну а тих, хто не був небезпечним для СРСР, а виключно був лінивим і не хотів працювати – був відправлений в одне з таких поселень.

Схожий табір для туніядців був також на Буковині в селі Фальків, де ми були в експедиції два роки тому! Ідентичні будівлі-бараки, які вже місцями протікають, я бачив і там.

Зараз же в селі живуть вже нащадки всіх тих, хто відправлений в Перкалабу у 50-их та 60-их. Зараз в це село можна поїхати, тільки якщо звертатися в прикордонну службу заздалегідь та отримати дозвіл на проїзд. Найбільше вражає те, що деякі сім‘ї тут живуть з дітьми, а до найближчої школи – 50 кілометрів бездоріжжя.

Ми були цього разу на бусіку віано, оскільки наш джип був на сто. Думаю, що більше ніколи не поїду в такі місця легковим авто, думали, що там його можемо і залишити, оскільки дорога місцями дуже погана!

peredplata