У стосунках між Києвом та Варшавою неначе відьмою “пороблено”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Якщо б мене запитали: як охарактеризувати нинішні польсько-українські взаємини – я б відповів, що вони поза межами здорового глузду…

І зараз у цьому замаганні – хто щось утне безглуздіше – гору бере Варшава.
Сьогоднішній жест міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау перетнув yсі кордони, які лише можна уявити. Пан Рау вирішив бойкотувати не лише Україну, але і увесь Євросоюз. Він відмовився брати участь у засіданні міністрів закордонних справ 27 країн ЄС, які сьогодні відбуваються у Києві.
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау пояснив свою відсутність на зустрічі голів МЗС держав Європейського Союзу “періодом занепаду” у стосунках між Києвом та Варшавою. Однак це не єдина причина.
Про це Рау заявив у ефірі Polsat:
“Перш за все це пов’язано з тим, що в політиці, зокрема двосторонній політиці, між різними країнами, ми маємо період підйому і занепаду. Наразі, що стосується відносин між Польщею та Україною, ми входимо в період занепаду, і моя відсутність у Києві є частково вираженням цього занепаду”, – зазначив Збігнєв Рау.
А далі він сказав таке, що я був змушений кілька разів переслуховувати сказану ним фразу. Добре, що я хоч зручно вмостився в кріслi, бо інакще б випав з нього. Цитую дослівно:
“Якщо німцям доведеться вибирати між Росією і Україною, вони завжди виберуть Росію”, — сказав Глава МЗС Польщі. “Jeśli Niemcom przyjdzie wybierać między Rosją a Ukrainą, zawsze wybiorą Rosję”.
Я в шоці! Учора прем`єр Польщі Матеуш Моравєцький приревнував Україну до Німеччини. Мовляв, україна ходить навшпиньки перед Німеччиною. І нагадав, що коли Польща передавала Україні гармати і танки – Німеччина передала Україні 500 шоломів.
Що сталося з тими людьми? Неначе відьмою “пороблено”.

peredplata