Що нас чекая завтра?

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Особисто мене завтра чекає зустріч міністрів закордонних справ і міністрів оборони 27 країн Європейського Союзу. Зустрічі триватимуть дві доби. І, звісно, питання України є пріоритетним на порядку денному головних дипломатів Європи. Але чи буде щось нове і втішне для України? На жаль, нічого хорошого. І все це через особливу позицію Угощини стосовно України.
Для акредитованих журналістів при Раді ЄС і Європейській Раді був організований технічний брифінг в режимі “off the record”. Єдине що можу сказати, що проводили брифінг аж три генераль директори Ради ЄС. Усі зрозуміли що у питанні України Євросоюз майже паралізований. Але…
Але нам повідомили що з обіцяної програми стосовно постачання Україні 1 мільйону снарядів калібру 155 мм; вже виконано на третину. Країни ЄС поставили Україні понад 300 000 снарядів та іншої амуніції. До кінця року і на початку наступного року мільйон снарядів буде поставлено. Мене цікавило чи раптом з приходом у європейську політику словацьких лівих і Роберта Фіцо постали нові труднощі у поставках Україні озброєнь. Відповідь була позитивною. Наразі з боку Словаччини проблем немає.
Друге! Фінансовий пакет допомоги Україні у розмірі 50 міль`ярдів євро на період 2024 – 2027 рік. Тут, не все так просто, як це спробували описати агенство Bloomberg і моє рідне видання EUReporter. Отже, комісар Єврокомісії Йоханес Хан розповів лише про можливість вплинути на вето Угорщини. Якщо Будапешт і далі блокувати це рішення Єврокомісії, то, можливо, (розумієте? МОЖЛИВО) буде заморожений увесь бюджет ЄС і у тому числі 18 мільярдів євро дотацій Угорщині. Я не буду вдаватись у подробиці цього трюку, який мені детально розтолкував один із генеральних директорів ЄК під час брейку. Гендиректор під час брейку обмежився пляшечкою води і шоколадним батоном. Оце так лайфстайл!, – подумав я.
Наступне питання — офіційний початок переговорів про вступ України в ЄС. Це має відбутися 14-15 грудня під час саміту лідерів 27 країн Євросоюзу. А тут є серйозні проблеми. Угорщина цього не допустить, але запропонований Будапештом варіант про надання Україні статусу “Привілейованого партнера” може бути індикатором того, що Угорщина готова до компромісів.
Тепер беремо сухий залишок:
Офіційний початок переговорів про членство України і Молдови в ЄС під великим знаком запитання.
Натомість питання по шести країнах Західних Балкан фактично вирішене позитивно.
ЄС також планує надати сигнал політичної підтримки Вірменії.
Стосовно подій на Близькому Сході. У 2021 році ЄС оголосив військове крило ХАМАС терористичною організацією. У 2023 році увесь ХАМАС і його керівництво оголошені терористами. У 2026 році будуть вибори в Палестинській Автономії і в них братиме учась ХАМАС. Євросоюз вже заявляє що не визнаватиме ці вибори легітимними.
Український парламент мав би також зробити висновки і оголосити ХАМАС терористичною організацією. До українських нардепів ця інформація доведена. Якщо вона потрапить на очі Володимира Зеленського — було б також корисно.

peredplata