Зустріч міністрів закордонних справ і міністрів оборони 27 країн ЄС.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Ну що, поїхали?
Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики і оборони Жозеп Боррель подзвонив дзвіночком, розпочалась зустріч міністрів закордонних справ і міністрів оборони 27 країн Європейського Союзу.
Питання України є пріоритетним. На відеозв`язок вийшов глава дипломатичного відомства України Дмитро Кулеба.
Про що конкретно сьогодні йде мова? Країни ЄС поставили в Україну вже понад 300 000 снарядів калібру 155 мм. Тут ідеться про розконсервовані на складах країн Європи боєприпаси. Це третина із запланованого. Учасники сьогоднішньої міністерської зуастрічі в Брюсселі переконані що іще 700 000 снарядів буде поставлено до кінця нинішнього року та на початку наступного року. Європейські виробники снарядів, за словами Жозепа Борреля, працюють на повну потужність. Планується, що виробництво боєприпасів буде налагоджене також в Україні.
Верховний представник ЄС Жозеп Боррель представив 12-й пакет санкцій проти Росії. Раніше він був представлений і підтриманий у форматі G7 у Токіо. В основному санкції стосуються імпорту з Росії, алмазів, діамантів та ювелірних виробів. До цього санкційного пакету входять також торговельні обмеження між компаніями ЄС і Росією на $5,3 млрд. В першу чергу це стосується товарів, які можуть використовуватися у військових цілях.
Як відомо, днями президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн рекомендувала Європейській Раді офіційно розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ до Європейського Союзу. Щоправда з певними обмовками. Київ повинен дотиснути реформи у судовій системі, відновити роботу частини закритих телеканалів і добити корупцію. Однак насправді перепони на шляху до вступу України в ЄС знаходяться не в Києві, а в Будапешті. Угорщина робитиме все від неї залежне, аби заблокувати долучення України до Євросоюзу. Це наказ Москви. У Кремлі бояться, що вступ України в Європейський Союз надасть їй допуск до статті 42.7 договору про ЄС. Ця стаття за суттю нагадує 5-у статтю НАТО про колективну безпеку і оборону. Тому “торги” між 26 країнами ЄС, інституціями Євросоюзу і Угорщиною тривають.

peredplata