Де поділися гроші пайовиків кооперації на Кіцманщині?!

КООПЕРАЦІЮ КІЦМАНЩИНИ ПЕРЕФАРБУВАЛИ В ЧОРНИЙ КОЛІР.

Сама ідея  кооперування говорить про бажання людей об’єднуватись, щоб разом накреслювати  плани  і звершувати великі справи. Заснована кооперація на кошти людей для  блага і процвітання кооператорів, поліпшення умов життя, придбання товарів та надання послуг.

Заснована кооперація на гроші її членів, які десятиліттями платили вступні та пайові внески для розвитку торгівлі, громадського харчування, будівництва, заготівлі, виробництва товарів народного споживання. Прибутки від діяльності направлялися на  розвиток матеріально-технічної бази, і з роками розрослася велика організація, де число кооператорів обраховується тисячами. Вони вносили свій посильний вклад в її розвиток. Люди, які віддали роботі в кооперації своє життя та вкладали особисті кошти на її розбудову, отримували від цього дивіденди, Про них нині просто забули.

 Якщо ще деякий час правління Кіцманського райспоживтовариства відкуплялось від людей одноразовими продуктовими наборами до Дня кооперації, то в останні роки про таке і зовсім забули, мотивуючи тим, що немає прибутків. Де ж поділився гроші від продажу об’єктів  торгівлі, громадського харчування, хлібокомбінату, оптоторгової бази, складських приміщень?

Виявляється, що в районі рулить партія пальчевського і її представник – синок колишнього голови правління райспоживкооперації Олег  Скорейко. З благословіння батька і партії він за кошти споживчої кооперації поробив ремонти в найбільш рентабельних об’єктах споживчої кооперації.  700 тис. грн. було потрачено на об’єкт «Кокос», де працює його дружина. Інші об’єкти Скорейко-молодший викупив, якісь взяв в оренду за смішними цінами. Своїй мамі віддав ресторан «Блек хаус». При цьому райспоживспілка видала йому чомусь безпроцентну позику в сумі 300 тис.грн.,  в той час як відмовляла хворим та стареньким пайовикам.  У об’єкти, які потрапили до рук ненажерливого Скорейка-молодшого, вкладені мільйонні кошти кооператорів, а орендна плата зазвичай символічна.

Отакі дії колишнього керівництва і призвели до розвалу кооперації. А для тих, на чиї кошти побудовано її, які поклали своє життя та здоров’я  для розбудови, не знайшлось навіть доброго слова. Після таких фактів у пайовиків кооперації виникло багато запитань. Чому синок голови правління, у якого стаж роботи (сумнівної) – 5 років, загарбав всі ліквідні об’єкти, а люди, які пропрацювали все своє життя по 40-50 років,  не можуть отримати ту частку паю, на яку вони заслуговують. І ця ситуація наразі не подобається ні заступнику голови правління, за участю якого це робилось, ні самому  Скорейку-молодшому, який будь-якою ціною намагається зараз потрапити під час виборів до правління для того, щоб не віддати награбоване у людей.

 Проходять зараз вибори. Чи зуміє  кооперація вистояти, чи представник партії пальчевського, Скорейко, відбере останню надію сотень людей отримати дивіденди зі своїх власних грошей, якими кооперація користувалась десятки років.

peredplata