Заява постійного представника Литви при ЄС

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Дуже гарна і грамотна заява постійного представника Литви при ЄС Арнольдаса Пранцкевичюса
Заява є також досить сміливою з точки зору ієрархії. Арнольдас Пранцкевичюс (Arnoldas Pranckevičius) не є президентом, прем`єром, міністром закордонних справ… Він дипломат у ранзі посла і його висловлювання Віктор Орбан може сприйняти як недружній жест.
“Я дуже хочу побажати цій державі-члену ЄС ніколи не випробувати на собі війну, через яку зараз проходить народ України, щоб його міста не бомбили, його громадян не вбивали, щоб країна-агресор не окупувала його території. Я хотів би, щоб цій державі не довелося просити інших про солідарність та зіткатися з вето союзників на життєво необхідну допомогу в моменти найгострішої необхідності”, – сказав він.
Пранцкевичюс додав, що ЄС сильний завдяки солідарності та взаємній довірі: “Якщо ви не готові ні до того, ні до іншого, є лише одне правильне рішення – піти”, – сказав дипломат. Угорщина стала єдиною країною Євросоюзу, яка не підтримала нової макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро на 2024 -2027 роки.
Попри все, лідери 26 країн ЄС (без Угорщини) і Єврокомісія знайшли спосіб обійти вето Угорщини і Україна одержить обіцяні кошти. Але про єдність і солідарність Євросоюзу говорити зась, коли у ньому знаходиться такий “Троянський кінь”, як Угорщина.

peredplata