Угорський політичний “Чардаш” на сцені ЄС

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-На полях Євросоюзу і в європейській політиці зовсім невдовзі можуть розігратися просто непередбачувані баталії…
І головну скрипку тут знову гратиме Угорщинна. Буквально через місяць угорський політичний “Чардаш” розіграється на теренах усього Європейського Союзу.
Отже, наразі офіційний Будапешт блокує усі ініціативи Євросоюзу щодо України. Передачу зброї силами усього ЄС Угорщина блокує. Пердачу фінансової допомоги Угорщина блокує. Нові санкційні пакети щодо Росії Будапешт також блокує. Фактично Угорщина блокує усю зовнішньополітичну діяльність ЄС. Дякувати здоровому глузду більшості лідерів Євросоюзу щo країни знайшли спосіб передавати Україні зброю відособлено від Європейського Союзу. Але такий стан речей є дуже небезпечним для подальшої консолідованої і злагодженої роботи усього механізму ЄС.
Через 20 днів, першого лютого Рада ЄС (Європейська рада) під час саміту глав держв і урядів 27 країн Євросоюзу спробує ще раз знайти консенсус щодо фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро на період 2024 – 2027 років.
А якщо ні, і Будапешт знову продемонструє свою непохитність у цьому питанні? Запасні механізми і обхідні шляхи аби допомогти Україні існують. Це створення фінансового фонду для допомоги Україні поза рамками ЄС, а також на основі двосторонніх національних домовленостей.
За будь-якого розлкаду перший транш фінансової допомоги Україні (розповіли в Єврокомісії) на 2024 рік від країн ЄС у розмірі 10 млрд євро надійде вже на початку березня.
А от на пізніше картина вималйовується дуже барвиста і строката – у Європі через кілька місяців стартують вибори до Європарламенту. Сьогодні стало остаточно відомо, що нинішній президент Ради ЄС, палкий друг і прихильник України Шарль Мішель залишить свій пост і візьме участь у парламентських перегонах. Якщо за цей дуже короткий термін у Євросоюзі не знайдеться достойний кандидат на цю посаду, то за правилами Європейського Союзу пост президента Ради ЄС формально обійме (увага !!!) прем`єр Угорщини Віктор Орбан. Угорський уряд має очолити Раду міністрів ЄС на пів року з липня 2024 року, менше ніж через місяць після наступних виборів до Європарламенту.
Аби запобігти непередбачуваному розвитку подій у Євросоюзі, прем`єрка Італії Джорджія Мелоні “заворушилась” першою з числа усіх європейських лідерів. Пані Мелоні здійснює усі можливі зусилля аби найближчим часом зустрітися з Віктором Орбаном. У її плани входить схилити Віктора Орбана до ідеї зайти у Європарламент членам керівної угорської партії “Фіде” разом з італійськими політикам з партії “Брати Італії” одним фронтом і спільно зайняти місце під куполом Європарламенту у фракції “Європейські консерватори та реформісти” (ECR). Партія Орбана “Фіде” зараз не належить до жодної європейської фракції. А сама фракція Євроконсерваторів, куди входять і євродепутати з “Брати Італії” наразі мають лише 62 євродепутатські мандати, або 8,26%. Інтерес Мелоні полягає в посиленні представництва ECR (куди входить і її партія “Брати Італії”) у Європарламенті нового скликання на тлі загального зростання рейтингів правих.
Так, фактично політичні впливи праворадикалів у Європі посилюються усюди – з півночі: Швеція, Данія, Нідерланди, Бельгія – аж до Франції й Італії.
Ризики і ставки майбутнього існування ЄС дуже високі і вони зростають щоднини!

peredplata