Б`є стрімкий потік заяв з європейських столиць немов з пожежного шлангу…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Давосу:
Франція замовила для України 80 самохідних гаубиць CAESAR; Франція постачатиме Україні до 50 авіабомб AASM Hammer (A2SM) щомісяця до кінця 2024 року; Бундестаг ФРН підготував резолюцію про передачу Україні далекобійних ракет TAURUS; Італія посилить воєнну і військову допомогу Україні; президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконанa, що 1 лютого усі 27 країн ЄС підтримають рішення щодо надання Україні 50 млрд євро…
Зауважте, ці заяви здебільшого здіййснюються в майбутньому часі, у “future continuous tense”.
Уся ця інформація стікається у міжнародні прес-центри Брюсселя, Парижу, Берліну… І журналісти наче папуги повторюють ці заяви на різних мовах світу і тиражують їх у сотнях ЗМІ.
А що сьогодні пишуть міжнародні ЗМІ? А пишуть, що Бундестаг не схвалив резолюцію про передачу Україні далекобійних ракет TAURUS і буде проводити повторне голосування. І от я не знаю що мені доведеться писати 1-2 лютого після саміту ЄС? Знову, що Євросоюз через позицію Угорщини не зміг ухвалити позитивне рішення на користь України?
Приміром, учора я писав, що міністр оборони України Рустем Умеров візьме участь у церемонії створення “артилерійської коаліції”, яка розпочалася сьогодні у Парижі. Ініціатива “артилерійська коаліція” започаткована керівництвом США і Франції і складається з 23 країн НАТО.
А сьогодні я вже повідомляю протилежне, що поїздку Рустема Умерова до Парижа в останній момент скасовано з причин безпеки. Щo, до чого? МО України не коментує.
Робота журналістів-міжнародників цікава, динамічна і напружена, дуже нервова i невдячна… Журналісти-мінародники повинні бути дуже поінформованими тa обізнаними у тонкощах міжнародних відносин краще ніж дипломати. Людям, які мають м`яке серце і пропускають усю інформацію крізь себе – не місце у цій професії. Тут потрібні товстошкірі, цинічні, іронічні, прагматичні писаки. Написав, передав, забув… Завтра буде новий день з новими надіями і розчаруваннями.

peredplata