Зеленський розповів про зустріч із Путіним у 2019 році: Довго говорили, торгувались

 
Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого, фото Дмитра Ларіна, УП

Президент Володимир Зеленський розповів про свою зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним у Парижі в грудні 2019 року.

Джерело: Зеленський на пресконференції в неділю

 

 

Деталі: Президента попросили згадати про зустріч віч-на-віч із російським диктатором 9 грудня 2019 року, яка відбулася в Парижі, коли там проходила “нормандська зустріч” за участю Зеленського, Путіна, Емманюеля Макрона та Ангели Меркель.

Пряма мова: “У нас була довга бесіда в різних тональностях. Я йому говорив, що Мінські угоди не спрацюють, бо сама тематика відведення військ вздовж лінії зіткнення не працююча… Я показував: подивись, за який час ми відвели. Я йому показав, що ми будемо 20 років відводити, це значить, що ми будемо 20 років знаходитись у стані замороженого конфлікту, який говорить про те, що війна не закінчилась. Ось про що ми говорили. Дуже довго про це говорили, торгувались.

Другим питанням була історія по газу, про суд, який ми виграли, але ви знаєте, як вони реагують на виграні процеси. Там було акцептування того, що вони передадуть гроші нам, ми отримали тоді гроші.

І третє питання було щодо обміну. Тоді ми поміняли більше 100 людей.

Ну і він постійно піднімав питання ceasefire (припинення вогню – ред.). Але як це може спрацювати, ми потім побачили. Кілька місяців щось там пробувало працювати, але все одно потім були втрати”.

Більше деталей: Водночас Зеленський зазначив, що погано пам’ятає всі деталі тієї зустрічі, оскільки має враження, що “це було в іншому житті і все було по-іншому”. Однак президент додав, що “дуже довго все це було”.

Що передувало: 9 грудня 2019 року президенти України та РФ Володимир Зеленський та Володимир Путін провели двосторонню зустріч у Єлисейському палаці. 

Джерела УП тоді повідомляли, що президенти говорили про вибори на Донбасі і відновлення українського контролю над кордоном, але якихось домовленостей не досягли, водночас погодили новий обмін утримуваними. 

Зеленський: Конгрес знає, що підтримка потрібна Україні впродовж місяця

Україна повідомила США про необхідність схвалення багатомільярдного пакета допомоги упродовж місяця, американському Конгресу про це відомо – і надія на схвалення є. 

Джерело: Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого, повідомляє “Європейська правда

Пряма мова: “Надія на Конгрес є. Я впевнений, що буде позитив. Інакше я зовсім не розумію, у якому ми з вами світі починаємо жити… Вони знають, що нам необхідна їхня підтримка упродовж місяця, це наш запит”.

Деталі: Зеленський додав, що зустрічався з сенаторами обох партій, і всі сигнали їм, і президенту США Джо Байдену відомі. 

“Щодо ППО – вони теж знають наш запит. Нам потрібно більше”, – заявив глава держави.

У цьому контексті президент згадав про підготовку домовленості про “гарантії безпеки”

 
 
 

“Там з’явилась дуже серйозна конкретика щодо грошей. Ми не просто так наполягали на цій конкретиці, тому що бачимо виклики у Сполучених Штатах. Але розраховую, що Сполучені Штати залишаться лідерами демократії у світі”, – додав він. 

Зеленський також розповів, що позитивно налаштований щодо можливого постачання далекобійної зброї, зокрема ATACMS, після останніх переговорів із західними партнерами.

За внутрішніми оцінками США, до весни Україна зіткнеться з потенційно “катастрофічною” нестачею боєприпасів і засобів протиповітряної оборони.

Президент відповів, чи візьме слухавку, якщо йому подзвонить Путін

Президент Володимир Зеленський відповів, чи візьму слухавку, якщо йому зателефонує президент країни-агресора Володимир Путін.

Джерело: Зеленський на пресконференції 

Пряма мова: “Він мені не подзвонить. Він не хоче закінчувати цю війну. Станом на сьогодні це так.

Деталі: Зеленський вважає, що гроші є слабким місцем Путіна. На його думку, передача Україні заморожених активів Росії послабить позиції Путіна серед російського бізнесу, який його підтримує.

Пряма мова: “Послаблюючи їхню армію на полі бою, послаблюючи їх політичною ізоляцією в світі, послаблюючи їх санкціями – все це про те, щоб зробити Путіна бідним.

Для нього гроші – номер один. Якщо ви чуєте його меседжі – все навколо грошей. Він забезпечує безпеку цих грошей, навіть заморожених активів за кордоном”.

peredplata