Сім країн ЄС з найкращими умовами проживання для українських біженців

 

У 2024 році багато країн ЄС змінили свої програми підтримки для громадян України, які поїхали від війни за кордон. Зокрема, зменшили обсяги допомоги та запровадили нові правила для її отримання. Але є країна, де такі виплати планують навіть збільшити. А деякі держави поки не змінюють гарні умови перебування для українців. Про які країни йдеться, дізнавалася журналістка RFI Надія Бондаренко.  

 

Про перелік країн Європи з найкращими умовами життя для українських біженців бізнес-порталу Mind UA розповів засновник міжнародної онлайн-платформи для експатів та мандрівників Visit World Антон Тараненко. 

Швеція

Саме у Швеції, за даними Mind UA, планують у майбутньому збільшити обсяг виплат для українців. 

«Загалом зараз на території держави перебуває приблизно 48 тис. українців. Біженці отримують тут доступ до ринку праці, соціальне забезпечення, медичну допомогу й можливість здобувати освіту. Також українців забезпечують фінансовою підтримкою. Планується, що 2024 року її розмір становитиме 818 євро (34 500 грн)», — пишуть на порталі.

В цій країні додатково передбачена допомога родинам із дітьми та соціально незахищеним людям. Також українцям на території Швеції надають соціальне житло.  

«Українців розселяють як у закладах із харчуванням, так і в окремому житлі», — зауважують автори матеріалу. 

Серед наявних недоліків в країні — висока вартість життя та відсутність безплатних курсів шведської мови. Окрім цього, українським біженцям у Швеції поки не надали персональний номер соціального страхування, а лише – координаційний. Це значно обмежує перелік послуг, якими вони можуть користуватися в країні. Але шведський уряд вже розробив новий законопроєкт, який має змінити на краще програму підтримки для українців. 

«Це означає, що вони (українці. — Ред.) отримають зовсім інший доступ до шведської системи охорони здоров’я, можливість отримати BankID, а також отримують право на “значно вищу” допомогу…Їм потрібен повний доступ до навчання шведською мовою, до зусиль служби зайнятості», — розповіла в інтерв’ю TV4 міністерка міграції Марія Малмер Стенергард.

Очікується, що законопроєкт набуде чинності 1 листопада.

Латвія

У цій балтійській країні досі надають значну допомогу українським біженцям, навіть купують квитки до країни. Торік у грудні заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомляла, що в цій державі знайшли прихисток більш ніж 50 тисяч українців, серед яких близько 20 тисяч дітей.

«Держава надає біженцям 120 днів безплатного проживання та 30 днів безоплатного харчування», — пише Mind UA.

Щомісяця виплати для українців в Латвії становлять €137 на першу людину та €96 на інших членів родини. Також передбачена одноразова фіндопомога в кризовій ситуації – €343 на дорослого і €240 на дитину.

За даними bnn-news.com, у 2024 році в бюджеті країни запланували €4 443 120 на фінансування проєктів підтримки та інтеграції українських біженців, які реалізовуватиме Фонд соціальної інтеграції (SIF). Так, для українців планують запровадити курси культурної інтеграції, на яких вивчатимуть історію Латвії, її культурний простір, державну мову та інше.

Німеччина

Німеччина залишається лідером за кількістю прийнятих українських біженців. За даними Der Spiegel, станом на березень в країні зареєстровано близько 1,65 мільйона українців. Вони можуть отримати в ФРН безплатне соціальне житло та фінансову допомогу, доступ до ринку праці. Соціальні, медичні, освітні послуги та мовні курси теж доступні українцям.

«З січня 2024 року українські переселенці отримують щомісяця 563 євро (23 739 грн) на кожного дорослого та 350–390 євро (14 600 – 16 400 грн) на дитину залежно від її віку», — зауважують в Mind UA.

Також українські біженці можуть отримати гроші на купівлю меблів для дому, шкільного приладдя. Окрім цього, в країні покривають витрати українців на медичне страхування, оплату житла та частину комунальних послуг.

Варто звернути увагу, що цьогоріч у Німеччині умови допомоги та підтримки для українських біженців зазнають змін. 

«Враховуйте, що далеко не всі землі Німеччини досі приймають біженців, також країна планує стимулювати переміщених осіб більш активно шукати роботу. Мовні курси теж скасують, тепер вчити німецьку можна буде після працевлаштування на спеціальних курсах від роботодавців і в середовищі», — зауважують на сайті бізнес-порталу.

Також у лютому 2024 року очільник Німецького союзу міст та громад Андре Бергхеггер запропонував скороти державну допомогу українським біженцям, які відмовляються від запропонованих робочих місць без важливої причини. 

Литва

За даними Департаменту міграції Литви, станом на 1 квітня посвідку на проживання в країні мають понад 74 тисячі громадян України. Вони можуть отримати фінансову допомогу, як від держави, так і від різноманітних благодійних організацій, безплатні медичні та освітні послуги, соціальне житло та інше.

Так, за інформацією Евакуація.Сity, українці в Литві можуть розраховувати на:

  • соціальну допомогу, коли середній дохід на одну особу становить менше ніж €141,9 на місяць;
  • компенсацію витрат на опалення житла, питну та гарчу воду за певних умов.  

«У країні зараз відсутні проблеми з житлом для українців – можна зупинитися в безплатному державному житлі або ж у помешканнях, які пропонують місцеві. Освіта для дітей у Литві безплатна, також вони мають право на безоплатне харчування та допомогу в придбанні шкільного приладдя», — розповідають в Mind UA.

Українцям в Литві дозволено одразу ж працевлаштовуватися, не чекаючи отримання посвідки на проживання. Також вони можуть упродовж усього 2024 року безплатно користуватися громадським транспортом. А ще в країні заборонили в’їзд росіянам.

Румунія

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на березень 2024 року в Румунії перебувало понад 77 тисяч українців. За словами керівниці міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарити Нестеренко, це одна з країн ЄС, де громадянам України найпростіше легалізуватися і працевлаштуватися.

«Оформивши тимчасовий захист у Румунії, українці отримують дозвіл на проживання та працевлаштування, а діти – можливість здобувати освіту. Враховуючи, що з 2022 року в країні сильно розвинулася мережа українських шкіл, вчителям буде доволі просто знайти тут роботу… Приємною перевагою є помірні ціни на оренду житла в Румунії», — зазначають в Mind UA.

Варто звернути увагу, що з початку 2024 року країна не надає фінансової підтримки українцям. Як повідомляє Euractiv, покликаючись на Генеральну інспекцію з надзвичайних ситуацій (IGSU), останні виплати українські біженці отримали у лютому, але це була ще «непогашена» фіндопомога з кінця 2023 року. 

Як розповідала українська редакція RFI, із 1 травня 2023 року румунська програма допомоги українцям «50/20», яка діяла рік, припинила своє існування. Замість неї уряд країни запровадив нову. Так, раніше особи, які приймали біженців, щомісяця отримували грошові виплати на житло (щодобово 50 леїв на особу) та харчування (щодобово 20 леїв на особу), а за новою програмою гроші віддавали вже українцям. 

Зараз українські біженці у Румунії можуть отримати допомогу від благодійних організацій, таких як Карітас, Союз українців в Румунії чи Червоний Хрест.

Португалія

Як розповідала українська редакція RFI, зараз у Португалії зареєстровано понад 100 тисяч українців, із них, станом на осінь 2023-го, понад 56 тисяч — мігранти останніх двох років. 

«Португалія – одна з найдешевших країн Європи зі сприятливим кліматом та населенням, яке раде експатам», — пишуть на сайті в Mind UA.

Щоправда, на соцпідтримку, в країні можуть розраховувати українські біженці, які входять до категорії вразливих верст населення. Так, за даними Евакуація.Сity, ті, хто не мають інших джерел доходу можуть отримати дохід від соціальної інтеграції (RSI), який становить менше ніж €200 на місяць для дорослих та €100 на дитину.

Українці в Португалії також можуть попросити про житлову підтримки, але у пріоритеті на поселення ті, хто не має коштів на проживання. 

Данія

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну тимчасовий прихисток в Данії отримали понад 40 тисяч українців. 

«У 2024 році Данія забезпечує біженців з України житлом, зокрема можна знайти безплатні помешкання у місцевих комунах. Також українці можуть розраховувати тут на фінансову підтримку в сумі від 2823 крон (15 500 грн) до 13105 крон (72 000 грн) залежно від соціального статусу біженця», — йдеться у матеріалі Mind UA.

В країні також доступна безплатна освіта для школярів. А ще у Данії частково компенсують оплату за дитсадки, адже вони тут приватні. 

«Для країни характерне доброзичливе ставлення до українців, місцеві підтримують та співчувають нашим співгромадянам. Розвивається мережа українського ком’юніті», — пише Евакуація.Сity. 

peredplata

Залишити відповідь