20 років Великого розширення ЄС

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Цими днями Євросоюз відзначає 20 років Великого розширення ЄС, коли країни Східної Європи, Балтії і Скандінавії стали повноправними членами Європейського Союзу. Зараз родина ЄС становить 27 країн Європи…
У вівторок, 7 травня у Брюсселі відбудеться чергове засідання Ради міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Головним питанням порядку денного цього засідання залишається політична, збройна, економічна і фінансова допомога Україні. І от кортить мене запитати під час засідання провідних дипломатів континенту і, зокрема, Верховного представника ЄС у справах зовнішньої політики і безпеки Жозеппа Боррелля: чи міг би Європейський Союз самостійно, без допомоги НАТО захистистити своїх членів від гіпотетичної агресії Росії? І беруть мене великі сумніви, що це було б можливо.
Судіть самі! Вже не раз ЄС не зміг виконати свої обіцянки і надіслати в Україну 1 млн артилерійських снарядів 155 мм калібру. Чому не змогли? Бо, виявилось, що у самих існує дефіцит артилерійських снарядів. А 155 мм калібр – це основний калібр артилерії усіх країн ЄС. Те ж саме зі зброєю протиповітряної оборони. Якщо Німеччина, Франція, Італія, ще можуть себе захистити, то, приміром, Австрія, Кіпр, Мальта, та навіть країни Балтії і Скандінавії не встояли б перед такою потужною агресією, яку кров`ю, потом, кістьми свого народу вже третій рік поспіль стримує Україна.
От і цікаво, що мені відповість на це “головний” дипломат Європейського Союзу Жоппа Борреля?

peredplata

Залишити відповідь