США та 20 з 27 країн Євросоюзу бойкотували інавгурацію Путіна

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Сполучені Штати та більшість країн Європейського Союзу (20 з 27 країн) бойкотували кремлівську церемонію приведення до присяги Володимира Путіна на новий шестирічний термін як президент РФ.
У вівторок, вступаючи вп’яте на посаду глави держави, Путін склав присягу президента в Андріївській залі Великого Кремлівського палацу.
Представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив у вівторок журналістам, що представника США під час інавгурації Путіна не було.
Після цього Метью Міллеру було поставлене запитання: чи означає це, що США не вважають Путіна легітимним президентом?
На що представник Держдепартаменту відповів: “ми, звичайно, не вважаємо ці вибори вільними та справедливими, але Путін – президент Росії. Така прикра реальність”.
Сьогодні у Брюсселі під час засідання міністрів закордонних справ Євросоюзу було заявлено, що посол ЄС у Росії Ролан Галараг не був присутній на церемонії, що відповідає позиції більшості держав-членів Євросоюзу.
Європейський дипломат уточнив, що 20 країн-членів ЄС бойкотували захід, але сім, чи шість інших країн: Франція, Словаччина, Греція, Мальта, Кіпр та Угорщина надіслали своїх представників на церемонію. З послом Бельгії в Росії – на разі не прояснилась ситуація. Чи був там сам посол, чи хтось рангом нижче.
Міністерство закордонних справ Німеччини вчинило більш рішуче і відкликало свого посла з Москви саме сьогодні. Начебто для консультацій.
Різна позиція західних країн щодо участі в інавгурації в Кремлі продемонстрували розбіжності і відсутність консолідації серед країн ЄС стосовно того як вибудовувати контакти з Москвою після більш ніж двох років російського вторгнення в Україну.
Уряди західних країн засудили ці “перевибори” як несправедливі та недемократичні, а Україна затаврувала Путіна як “архітектора” російського вторгнення в суверенну державу.
“Україна не бачить правових підстав для визнання його демократично обраним та легітимним президентом Російської Федерації”, – йдеться у заяві МЗС України.

peredplata

Залишити відповідь