Не ту воду каламутить: як комсомолець Патраш намагається посварити Україну з Румунією

Не ту воду каламутить: як комсомолець Патраш намагається посварити Україну з Румунією

Минулого тижня в Чернівцях відбулась цікава подія, пов’язана з візитом в область уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця та його колеги із сусідньої держави – Народного адвоката Румунії Ренате Вебер. Вони говорили про проблеми національних меншин. Важко назвати справжні мотиви візиту омбудсменів, оскільки якихось інформаційних приводів, які б свідчили про порушення прав представників національних спільнот не було. Періодично представники румунських товариств роблять заяви, що їм не подобаються якісь пункти українського законодавства щодо нацменшин, але це здебільшого нагадування про самих себе, щоби в Києві і Бухаресті не забували про них. Столичні гості відвідали декілька освітніх закладів, подивилися як діти вчаться румунською та українською мовами, проблем не побачили.

Але найцікавіше відбулося під час круглого столу в ЧНУ, де зібралися представники влади, румунського консульства, науковці, педагоги і лідери румунських національно-культурних товариств. Після вітальних промов і всякої традиційної статистики з різними циферками про забезпечення потреб румунської національної спільноти слово надали лідерам товариств. Дмитро Кауля, Василь Бику та Ауріка Божеску говорили про проблеми, які на їхню думку, потрібно спільно вирішувати. Доволі конструктивно. Але потім як Пилип з конопель вискочив Юрій Левчик і заявив, що всі присутні лідери товариств володіють румунськими паспортами, тому потребують захисту румунської держави і такою провокативною заявою поставив у незручне становище як своїх колег, так і румунську делегацію. Надалі слово взяв такий собі Євген Патраш, який представився заступником голови культурологічного центру «Єудоксіу Гурмузакі». Він звинуватив українську владу, що в нас не вирішено дев’яносто дев’ять відсотків проблемних питань, з якими стикається румунська спільнота. Зокрема, Україна винувата в тому, що на її території проживають молдовани, яких, на думку Патраша, немає в природі, бо вони всі є румунами. Ми розуміємо, що товариш Євген народився за часів радянського союзу, виховувався в традиціях «соціалістичного реалізму», притаманного комуністичній ідеології, при якій думка парторга слугувала світоглядним орієнтиром для простих мас. Тож нагадаємо комсомольському функціонеру Патрашу, що Україна давно попрощалася з радянським минулим і за такі закиди компартія не захистить, бо це тягне на кримінал за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

А ще Патраш забув сказати, що він є громадянином Румунії і навіть не має українського паспорта. То чому іноземець на території іншої країни повчає, які закони приймати і як діяти органам влади, не зовсім зрозуміло. Або зрозуміло. З його слів, він уже мав проблеми з правоохоронними органами України та нібито був фігурантом кримінальної справи.

Але життя його ніц не вчить, бо він свідомо сам чи за чиїмось завданням і дальше бігає по граблях. Він заявив, що всіма можливими способами завозив в Україну літературу та передавав її у школи, однак органи влади частину цієї літератури вилучили. При цьому він не називає причини, каже, що це є утиски румунів. Насправді, у попередні роки дійсно Патраш передав літературу у школи колишнього Новоселицького району, однак без погодження з українською стороною. Коли експерти вивчили цю літературу, то дійшли висновку, що в деяких книгах містилися сцени насильства, сексуального характеру, жорстокості, які не підпадають під вікову категорію учнів шкіл для їх використання.

То чим не вдоволений Патраш? Що українські чиновники роблять свою роботу? Чи просто ллє бруд на нашу державу? Та й інші його звинувачення абсурдні. Наприклад, що в Україні та зокрема в Чернівецькій області зменшується кількість шкіл з навчанням румунською мовою. Так, є таке, але це пов’язано з декількома факторами – закриваються в першу чергу малочисельні школи і не тільки ті, де навчаються румунські діти, в українських селах це теж відбувається. Також створюються опорні навчальні заклади, які об’єднають менші, окремі школи стануть двомовними, оскільки батьки учнів мають право вибору мови навчання. Так у чому тут проблема? Хіба що в низькій народжуваності. Але така ситуація по всій Україні. Інший закид Патраша – збільшення навчання українською мовою шкільних предметів. І виявляється тут питання не в рівні володінні учнями румунською мовою, а перш за все вивчення української мови. На думку Патраша і його поплічників, якщо громадяни України румунської національності будуть володіти державною мовою, то вони втратять свою національну ідентичність, тому має бути як при совку навчання тільки румунською і трохи напевно російської. Тут виникає інше питання – чи молоде покоління румунської молоді має виключно жити в рідних селах та бути позбавленим перспектив будувати своє майбутнє за межами національних конгломерацій? Чи може домнул Патраш хоче відновити колгоспи імені лєніна чи сталіна і загнати в них румунів? З таким підходом до володіння державною мовою його закиди про непропорційну кількість чиновників румунської національності в органах влади є дивним, бо як вони туди можуть потрапити, якщо не зможуть навіть написати заяву на роботу. А чи всі мешканці області повинні вивчити румунську мову, щоб такі чиновники могли пояснити, чого вони хочуть. Тоді в яку державу нас штовхає Патраш? Саме так кремль просував в Україні російську мову. Чим це повернулося бачимо нині. Схоже Патраш діє по тій самій методичці тільки перекладеній з російської мови на румунську і таким чином підставляє дружню нам державу, яка допомагає сьогодні нам протистояти російській агресії. Все може бути, адже колишнього активного комсомольця не міг не помітити КДБ, який потім трансформувався у ФСБ. До речі, подейкують, що до Євгена Патраша можна звернутися громадянам рф і він за помірну суму, правда в євро, підготує пакет документів для отримання громадянства Румунії. І байдуже, що румунського коріння в клієнта нема, зате є велике бажання нести «русский мир в загнившую Европу». Був учасник СВО Іванов – станеш Іванеску і з румунським паспортом за завданням ФСБ будеш їздити в Берлін чи Лондон милуватися «шпілями». Може необхідно нашому СБУ подивитися в бік цього активіста? Якщо йому так не подобається Україна, то якого дідька він тут сидить і воду каламутить? Хай собі їде в Саратов чи якийсь мухосранськ запоребриком паспортизувати великоруських чмонь.

Ан Тонеску

 

 

 

 

peredplata