На війні, як на війні

ПрислухАвся вранці крізь дрімоту до вже звичних звуків вибухів. Втім сьогодні вони були трохи гучніші, ніж зазвичай. Принаймні крізь сон мені так здалося. А якоюсь резервною ділянкою мозку, який вперто пручався і не бажав весь прокидатися, довго вирішував одну дилему. Останні день-два чомусь справді виходило вкладатися спати пізніше, ніж зазвичай. Тому вранці не такий бадьорий, як бувало раніше. А, може, це так втома потроху навалюється на плечі? Врешті мозок я таки подолав, в результаті чого прокинувся на пів години пізніше, ніж встаю зазвичай.
Словом, дрімаю я чи сплю, але організм на вибухи інстинктивно реагує. Бабах! Пішла вибухова хвиля. Серце стиснулося, забилося швидше. Відчуття, напевно, на кшталт тих, що у собак, які здригаються і лякаються від гучних звуків. Реакція організму – чиста фізіологія. Розум каже своє: на голову нічого не впало, лише стіни задрижали. Тож можна продовжувати спати. Надворі ж тільки-но зайнялася зоря. Та й від досвідченіших товаришів, які на війні з перших днів, чув не раз: свого прильоту ти точно не почуєш, тому можеш не перейматися. Бо якщо чуєш приліт, значить це ще не твій 😊 Тільки танковий постріл надзвуковий, тому від танка прилітає одночасно зі звуком. Але це значить зірвати джек-пот 🙂
Ледь задрімав: знову якесь гудіння/ревіння/двигтіння, бабах, повітря вібрує! Ні, думаю я собі крізь сон: як прокинуся, треба буде подумати, чому на одні вибухи організм ніяк фізично не реагує, а через деякі здригається серце? Може справа у несподіванці? Чи в тому, що свідомість затуманено сном? Тому мозок сам вирішує, як організму реагувати.
За майже десять місяців в зоні бойових дій я вже навчився розрізняти, коли працюють наші вогневі засоби по ворогу, а коли нам прилітає. (Навіть пишаюся трохи, що вивчив це не з описів у підручниках, а пізнав на практиці. Майже як колись на слух вивчив гімн України на перших мітингах за її незалежність). Навіть різницю часу між звуком виходу і прильоту можу порахувати. Буває, встигаєш між ними порахувати до 4-5, а буває що й до 10 є час долічити. Загалом усе традиційно: гудіння/ревіння/двигтіння, бабах, повітря вібрує! Звуки виходів часто різняться. Очевидно, це від зброї залежить.
А ось організм реагує по-різному: раз здригаєшся від несподіванки, а раз так наче й не трапилося нічого. Досвідченіші друзі реагують так само. Навіть жарт придумали після особливо гучних несподіваних виходів чи прильотів: «командуйте «ПОСТРІЛ», – звертаються до невидимих богів війни. Військові зрозуміють сіль цього жарту.
Так я поки й не вирішив, що відбувається з організмом. Те, що на гучні несподівані звуки – реакція інстинктивна, тобто всупереч нашій волі й свідомості, це очевидно. Але чому така різна? Поки думав, раптом зійшло інше осяяння: про оці неконтрольовані завмирання, стискання і прискорення роботи серця. Це ж, напевно, йому шкодить? Глибокий, що не кажи, здогад 😊
Згадка про серце запустила асоціацію. Недавно став випадковим свідком розмови двох місцевих мешканців. Жінка запитала у чоловіка, чи торгує він ще свининою, як раніше. І якщо так, то чи не могла би вона у нього придбати для себе кілька кілограмів. Ого, відповів чоловік, давно не займаюся розведенням свиней. В останньої свині, яку закололи, виявили біле серце. Різник, який усе життя займався цим ремеслом, сказав, що ніколи ще такого не бачив. Співрозмовники були одностайними у висновку щодо причин аномалії: звірі стресують через постійні обстріли так само як люди. У зоні бойових дій тварини справді ще одні німі жертви бойні, розв’язаної братами старшими. І як би військовослужбовці не підтримували братів менших, що справді відподіває дійсності (співвідношення хороших людей з девіантами в армії таке саме, як у суспільстві – хороших більше), тваринам також дістається.
Так і прокинувся: невиспаний, і нічого не вирішивши. Сусід розповів, що теж спав погано. Звісно, кажу йому, сьогодні наші щось занадто гучно працювали по підарах (наразі це найвживаніше у нас слово на означення ворога, хоча дехто вживає більш традиційні – мскл чи кцп), зарано розбудили. А він мені: ну, так, спочатку ми по них працювали, потім вони по нас.
Він точно знає, бо вже третій рік на війні.
Юрій Чорней, офіцер ЗСУ

peredplata

Залишити відповідь