Шум нічого не доводить, або як ВАКС «спустив на землю» НАБУ та САП у справі «контрабандистів»

Гучні справи НАБУ часто закінчуються пшиком.

Поки директор НАБУ розповідав, під час конференції «5 років ВАКС – від ідеї до спроможності», про те як антикорупційна система задовольняє суспільний запит на справедливість, окремі детективи НАБУ своїми діями цей запит генерують.

Нагадаю, в квітні цього року до біса круто, загрозливо і страшно, детективи НАБУ відзвітували в телеграм каналах про затримання «китів» Чернівецької контрабанди до кола яких потрапив ексначальник Чернівецької митниці минулих років та колишній депутат обласної ради Микола Салагор.

З гучного затримання минуло вже п’ять місяців (або лише п’ять місяців), і раптом «світ збожеволів» адвокати та підозрювані тягнуть НАБУ та САП до суду, а останні упираються з усіх сил, що трапилось та як це пов’язано з угодою зі слідством (НАБУ та САП) підсакційного бізнесмена з Буковини Юрія Кушніра, яку ВАКС відмовився затверджувати?

В попередній публікації ми досліджували справу №991/5561/24 яка перебуває на розгляді ВАКС, щодо затвердження угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні №52024000000000292 від 17.06.2024, за обвинуваченням Кушнір Юрія Радуловича та інших осіб.

 

Підставою для укладення угоди з НАБУ та САП, окрім звісно «щирого каяття» Юрія Радуловича стало бажання останнього надати НАБУ та САП викриваючи покази, щодо інших фігурантів справи і не тільки…

Однак розпочавши 6 серпня дослідження угоди про визнання винуватості вже 23 серпня ВАКС дійшов висновку про неможливість її затвердження, що призвело до «цікавих» подій в роботі НАБУ та САП.

За коментарем, щодо зазначеного вище, ми звернулись до адвоката двох фігурантів справи Потьомкіна Володимира, який зазначив:

«В попередніх коментарях, я вже зазначав, що є численні запитання до складеного стороною обвинувачення акту та угод про визнання винуватості, в зв’язку із чим я зовсім не здивований, рішенням ВАКС.

Як вже зазначалось з опублікованих судових документів вбачається, що матеріали кримінального провадження №52024000000000292, за обвинуваченням Кушнір Юрія Радуловича та інших осіб, були виділені із матеріалів іншого кримінального провадження №52017000000000802 від 17.11.2017р.

Що до, зв’язку угод про визнання винуватості Юрія Радуловича та інших осіб з основною справою, слід відзначити наступне:

На початку серпня цього року, детективи НАБУ повідомили захисників, що в межах двох тижнів вони звернуться до ВАКС із клопотанням про продовження строку досудового розслідування з 5 до 8 місяців, після чого одразу повідомлять підозрюваним та захисникам, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Таким чином на початку серпня НАБУ та САП констатували, що вони визнають зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта та подальшого скерування матеріалів справи до суду.

Однак, 6 серпня ВАКС повертає детективу НАБУ клопотання про продовження строку досудового розслідування в основному кримінальному провадженні №52017000000000802 (справа №991/6682/24), встановивши при цьому, що клопотання не відповідає п. 7 – 8 ч. 2 ст. 295-1 КПК України. Тобто через, не зазначення строку, необхідного для проведення або завершення процесуальних дій та обставин, що перешкоджали детективам НАБУ здійснити ці процесуальні дії раніше. З таким рішенням ВАКС складно не погодитись, оскільки якщо НАБУ та САП визнали зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта та подальшого скерування матеріалів справи до суду, то навіщо продовжувати досудове розслідування з 5 до 8 місяців?

Слід відзначити, що 6 серпня також відбулося перше засідання у справі №991/5561/24, щодо затвердження угоди про визнання винуватості Юрія Радуловича та інших осіб.

Отримавши відмову ВАКС у продовженні строку досудового розслідування до 8 місяців, детективи НАБУ в середині серпня повідомляють захисників, що останні не будуть його продовжувати взагалі, а в межах тижня повідомлять підозрюваним та захисникам, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування (що нагадаю свідчить про те, що НАБУ та САП визнають зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта та подальшого скерування матеріалів справи до суду).

23 серпня стає зрозуміло, що ВАКС не збирається затверджувати угоду про визнання винуватості Юрія Радуловича та інших осіб.

 

Вже 30 серпня НАБУ та САП складають нове клопотання про продовження строку досудового розслідування у згаданому кримінальному провадженні, та скеровують його до ВАКС.

Слід відзначити, що НАБУ та САП не просто «раптово» перестали визнавати зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, тепер вони вважають цю справу такою що містить вже «виняткову складність» а строк досудового розслідування просили продовжити вже не до 8 а аж до 12 місяців, тобто ще на 7 місяців, належним чином не аргументуючи своє рішення.

Варто відзначити, що чинне кримінальне законодавство гарантує, що кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите, а кожна процесуальна дія або процесуальне рішення, під час кримінального провадження були виконані або прийняті в розумні строки (ст. 28 КПК України). І найбільше цього звісно заслуговують особи які в межах кримінального провадження утримуються під вартою.

9 вересня, за результатами розгляду клопотання детективів НАБУ та прокурора САП, Вищий антикорупційний суд не просто не побачив «виняткової складності» справи та відмовився продовжити строк досудового розслідування ще на 7 місяців, а на моє переконання продемонстрував надпотужну реакцію на зазначені вище дії детективів НАБУ та прокурорів САП, рішучість та стійкість що вразили захисників та підозрюваних у справі, продовживши строк досудового розслідування на 2 тижні, тобто до 01.10.2024р.

 

Якими будуть подальші дії детективів НАБУ та прокурорів САП, мені передбачити складно, очевидним є те, що бажання йти до суду в них «раптово» зникло.»

Таким чином, ВАКС спричинив справжню «бурю в житті» НАБУ та САП, і ми щиро сподіваємось ніхто з детективів та прокурорів не постраждав.

Ще місяць назад, разом із «щирим каяттям» Юрія Радуловича, заручившись викриваючими показами останнього, щодо інших фігурантів справи і не тільки…, НАБУ та САП збирались йти до суду, а після того як ВАКС відмовився затверджувати угоду про визнання винуватості, справа раптово стала «винятково складною».

НАБУ та САП слід звернути увагу на останню позицію Верховного суду, згідно до якої останній в котре підтвердив, що угода про визнання винуватості не має преюдиційного значення для кримінального провадження відносно інших осіб, та перестати триматись за Юрія Радуловича як за «священну зброю, на яку єдина надія…».

https://hvylya.net/uk/analytics/299353-shum-nichego-ne-dokazyvaet-ili-kak-vaks-spustil-na-zemlyu-nabu-i-sap-v-dele-kontrabandistov

peredplata

Залишити відповідь