Про сову, яка живе на чернівецькому будинку вже 116 років

У Чернівцях є лише один будинок із совою на даху, який змушує зівак та туристів задерти голову, аби побачити її – величну нічну птаху, яку шанують і поважають не тільки в лісі.
Будівництво будинку на розі вулиць Хмельницького та Жуковського, тоді Sterngasse та Stefaniegasse, замовила Спілка лікарів Буковини, яка на той час розросталася. І общинна рада крайового міста Чернівці на засіданні 5 червня 1906 року вирішила подарувати товариству лікарів земельні парцелі площею 562,8 квадратних метрів для спорудження приміщення товариства. Що цікаво, у договорі дарування окремим пунктом зазначалося, що у випадку, якщо товариство не приступить до будівельних робіт до осені 1907 року, то рішення про дарування буде відмінено. Подарована земельна ділянка оцінювалася у 6753 флорини 60 крейцерів. У разі розпуску товариства земельна ділянка також мала повернутися у власність міської громади.
Автором проєкту будинку став професор чернівецької Промислової школи Роберт Йозеф Вітек, який викладав будівельні дисципліни та креслення. Він також брав участь у будівництві художнього музею – унікального зразку сецесії.
29 серпня 1907 року відбулось урочисте зібрання Спілки лікарів Буковини з нагоди відкриття будинку із совою, тож товариство у надані їм терміни для будівництва повністю вклалося.
Фасад будинку прикрашали кам’яні змії під балконом другого поверху та над вікнами, які виходять на вулицю Богдана Хмельницького, а також ліплені сови біля вікон на третьому поверсі і велика кам’яна сова на даху. Таке анімалістичне оздоблення фасаду ймовірно зумовлене одним з основних принципів стилю модерн – символізмом композиції архітектури, адже змія – відомий символ медицини, а сова, як відомо, окрім того, що уособлює мудрість є символом алхіміків. Під самим дахом з вулиці Stefaniegasse (нині – вулиця Аркадія Жуковського, у радянські часи – М. Горького) можна було побачити напис «Verein der ärzte in der Bukowina», що в перекладі з німецької означає «Спілка лікарів Буковини». Таким цей будинок був ще за австрійських часів. Однак напис під дахом, як і малюнки та змії над вікнами першого поверху, яких було видно з вулиці Хмельницького, до нашого часу не зберігся. Залишились автентичні двері, ковані огорожі на балконах, і велична сова на даху.
У радянські часи у цокольному приміщенні цього будинку був дуже відомий пивний бар, а пізніше – одна з перших піцерій у місті. Тут знаходилася їдальня із невипадковою назвою – «Сова», а згодом – одноіменний мінімаркет, на зміну якому прийшов маркет «Тано».
Підготовлено за матеріалами книги «Чернівці. Документальні нариси з історії вулиць і площ» М. Никирса. Чернівці, 2008.
Фото – Т. Піц

peredplata

Залишити відповідь