ВЕРХ ЦИНІЗМУ

NOTA BENE (примітки на полях)
Повертаючись із освячення упівської криївки в лісі поблизу села Рудники, я зауважив постамент, де перелічені рудниківчани, що загинули під час ІІ світової війни. Всі їх імена та прізвища збережені. Проте над ними більше не бовваніє “салдат-аслабанітєль” в окупаційній сталінській уніформі.
Подібна картина в Іллінцях та Заболотові. Рада Заболотівської ТГ офіційно відзвітувавла, що на її теренах завершено процес деокупації. Те саме в Коломиї й усіх селах та містечках. На Городенківщині… Навіть на Буковині активно переформатовують пам ятники “червонозоряним” окупантам.
Схоже, що Снятинська ТГ у цьому питанні залишається чи не останнім на Прикарпатті оплотом оборони сталінських посіпак, що прийшли на нашу землю “з вогнем і мечем”.
ВЕРХ ЦИНІЗМУ
Коли ви зайдете на снятинський цвинтар, де й досі нависає над могилами наших краян, що віддали своє безцінне життя за Україну, статуя потвори в окупаційному московитському однострої, то побачите, що статуя та повернута задом до наших героїв. І відгороджена від них імпровізованим муром. На мурі тому позолоченими літерами виписані імена сталінських енкаведистів, що прийшли сюди вбивати українців і були знищені УПА (“тєх дєдав, каториє ваєвалі”) — попов, фаєв, застєнкєр і “вишенька на торті” — фуфлигін (!) Дійсно, суцільний перелік фуфлигіних. А над ними, як уже написав, — верх цинізму — “вони загинули за нашу українську батьківщину”. І яка сука до того додумалася, хотів би я знати! За яку ж тоді Батьківщину гинуть щодня наші хлопці, якщо ті ворожі потвори “гинули за “нашу батьківщину”, вбиваючи наших дідусів і бабусь?!
Сумирно лежать перед тим меморіалом катам рідного народу три плити зі списками снятинців, що передчасно відійшли у вічність під час великої війни ХХ ст. Вони покинули цей світ у силу різних обставин (були розстріляні гітлерівцями, їх насильно рекрутували до совдепівського війська і знайшли свою смерть на фронтах тощо). Всі вони вартують нашої пам яти і вшанування.
АЛЕ НЕ ТІ БУЗУВІРИ — ВОРОГИ УКРАЇНИ, КОТРИХ ПРОДОВЖУЄ ВШАНОВУВАТИ МІСЦЕВА ВЛАДА В ФАТАЛЬНИЙ ЧАС ВІЙНИ І МАСОВОГО ПРОЛИТТЯ УКРАЇНСЬКОЇ КРОВИ. БО ЦЕ ДУЖЕ ПОСМЕРДЖУЄ ПІДОЗРІЛИМИ АСОЦІАЦІЯМИ.
ПОСКРИПТУМ: Братство ОУН-УПА Снятинщини написало запит до міської ради з цього приводу. Примайнуло більше двох місяців. Ні привіту, ні одвіту (хоча це офіційно зареєстрована громадська організація. Отже реагування на її запити передбачене законом держави Україна).

peredplata

Залишити відповідь