Голодування Сенцова заважає Путіну

Переговори – це просто затягування часу

Українському уповноваженому з прав людини Людмилі Денісовій вкотре не дали зустрітися з Олегом Сенцовим. Навіть по скайп-зв’язку, не те що в режимі побачення.

Але я не здивований цим. Це не зрив домовленостей і не спроби Кремля отримати якісь нові умови для відвідування своїм уповноваженим громадян Росії. Денісова права: це просто затягування часу, – пише Віталій Портников для espreso.tv.

Для Путіна зараз найголовніше – це Кубок світу з футболу. Ми з власного досвіду знаємо – це потужний іміджевий захід, який на певний час змушує людей забути про проблеми і розбіжності. І Путін постарається використати чемпіонат на повну, якщо вже йому дали можливість провести це змагання.

Голодування Сенцова – одна з подій, яка заважає Путіну. Насамперед з іміджевої точки зору. Йде чемпіонат, а до Путіна весь час звертаються з проханням помилувати українського режисера. У тому числі і власні діячі культури, і світові.

Путіну важливо не просто не допустити смерті Сенцова під час Кубка світу. Йому важливо продемонструвати максимальну конструктивність – але разом із цим нічого не робити. Ось чому генерал Москалькова, яка незграбно грає в путінській камарильї роль уповноваженого з прав людини, отримала завдання імітувати переговорний процес з Денісовою. Практично – все як з Донбасом, “нормандським форматом”, Мінськом. Переговори йдуть – хтось телефонує, розмовляє, домовляється. Навіть президенти! Але нічого не відбувається.

Українське керівництво не може від процесу переговорів ухилитися – тоді їх звинуватять у байдужості до долі Сенцова та інших українських заручників. Але і вплинути на процес переговорів теж не може. Тому, що ми з вами не байдужі до долі Сенцова та інших українських громадян, а росіянам на своїх наплювати.

Москалькову, звичайно, можна не пускати до російських диверсантів – але тільки вони її зовсім не цікавлять. У неї зовсім інше завдання – імітація переговорів. І вона з цим завданням справляється. І постарається справлятися до фінального матчу КС, після якого Путін остаточно втратить інтерес до ситуації і у нього будуть розв’язані руки для нових провокацій.

Саме тому Сенцов перебуває у смертельній небезпеці. Для Путіна він – просто об’єкт для чергового обману громадськості, а не людина, яка може померти в російському концтаборі.

peredplata