Чому Зеленський переміг у першому турі, – думка політолога

Попередні результати виборів президента України – це, насамперед, вплив телебачення на українців.

Таку думку в коментарі кореспонденту molbuk.ua висловив політолог Ігор Буркут.

Він стверджує, що “шоку від результатів першого туру немає”.

“Але прокоментую це однією цитатою: “Таке враження ніби г…на наївся”. На жаль, багато людей не мислить. Вони реагують на те, що їм в мозок заклало телебачення. А серед телебачення найпопулярнішим є телеканал “1+1″. І ця картинка, сформована телебаченням, подіяла на багатьох людей”, – каже політолог.

За його словами, українці невдоволені політичним класом, і цим скористалися політтехнологи.

“Результати виборів показали, що політики вичерпали свій потенціал за всі 27 років. Багато хто втомлений війною. І цими настроями скористалися талановиті політтехнологи, найняті Бєнею Коломойським”, – вважає Буркут.

Політолог вважає, що Зеленський і справді може стати президентом, але країною буде керувати не він.

“Володимир Зеленський може стати президентом. 30 відсотків голосів – це серйозна цифра. Зрозуміло, що країною буде керувати не він, а інші люди. Сам Зеленський не готовий до того, щоби посісти таку посаду. Я, наприклад, не знаю, як армія сприйме клоуна Зеленського. Це те саме, що під час Другої світової війни замість Сталіна поставили би Штепселя і Тарапуньку”, – продовжив Буркут.

Політолог радить українцям не сподіватися на те, що “Зеленський усіх посадить”.

“Через низький рівень освідченості багато хто, вважає, що президент – це цар, який все вирішує. А насправді у нас президент парламентсько-президентської республіки, і не все вирішує він. Тому такі сподівання людей, на кшталт, “він всіх посадить, коли прийде до влади” – даремні. Це не повноваження президента”, – додав Ігор Буркут.

Що ж до попередніх результатів першого туру в Чернівецькій області, то тут, на думку політолога, суттєвий вплив на виборців мала церква колишнього Московського патріархату.

“У Чернівецькій області за результатами перше місце посідає Зеленський, і ці результати варто розглядати через призму Московського патріархату. Де Московський патріархат — там Зеленський, який, до речі, отримав підтримку Москви”, – сказав Буркут.

А ось результати другого туру виборів Ігор Буркут поки не береться прогнозувати.

“Яким буде другий тур виборів, мені важко спрогнозувати. Все залежить від того, як команда Порошенка зможе мобілізувати тих, хто проголосував за інших кандидатів. І щоби цього досягти, вони повинні працювати день і ніч, і не з банальними прийомами, а серйозними новими способами”, – продовжив політолог.

peredplata

1 thought on “Чому Зеленський переміг у першому турі, – думка політолога

  1. Зазвичай коректний і поміркований у судженнях поважний І.Буркут, здається, занадто емоційно-упереджено та, навіть, образливо характеризує кандидата Зе та його прихильників. Враження таке, що політолог нервує та прикро вражений демократичним вибором мільйонів українців, які не згодні з нинішнім станом справ в державі. Безумовно, він більше розуміється в політиці, багато знає “закулісного” та небезпідставно вважає лідера перегонів ставлеником інших осіб. Але намагання представити зазомбійованими невігласами людей, які мають іншу думку, особливо на фоні того безладу та руйнації країни, м”яко кажучи, не сприймається як виважена толерантна оцінка результатів перебігу виборів.
    Значно професійніше було б проаналізувати та визнати, що вибір ЗЕ – це протестне голосування здебільше молодшого виборця проти соціальної, економічної та кланової політики влади, її продажності, корумпованості, вербальної облудливості, безпрецедентного і безкарного збагачення купки політиканів та псевдопатріотів на фоні загальнодержавного падіння і критичного збідніння переважної більшості громадян. Достатньо оцінити ту кількість доведеного і не ким не спростованого “вбивчого” компромату, фінансових оборудок, непрозорих схем, вибіркового використання законодавства, маніпулятивної соціальної політики та ручного керування владними структурами, шлейф негативу та несприйняття, що тягненться за владою, щоб зрозуміти: суспільний запит на порядного і чесного президента (на жаль, не факт, що таким буде і ЗЕ) значно переважає ті ризики, які несе обрання невідомого та недосвідченого менеджера на чолі державного корабля. Додавання до оцінки електорату ще й розподіл людей за церковним фактором – це знову намагання штучно ділити українців на “своїх” та “чужих”, що аж ніяк не зміцнює державу.
    У другому турі визначальним, вірогідно, буде розуміння того, хто входить до команди ЗЕ (щодо влади – все зрозуміло): якщо навколо нього згуртуються професійні технократи-патріоти, здатні ефективно виконувати завдання влади без переважання фактору кланової та “політичної доцільності”, тоді у нас всіх буде новий шанс на відновлення країни. Отож поважаємо один одного і чекаємо на позитивні зміни. Слава Україні !
    P.S. До речі, армія “клоуна” сприймає дуже добре. -:)

Comments are closed.