У Чернівцях вандали знищують 100-річний пам`ятник милосердю

Пам`ятник милосердю Фото: Максима Козменка, ІА АСС

Вандали вчергове познущалися над пам`ятником милосердя, розташованим на території Чернівецької міської дитячої лікарні. Білою фарбою зафарбували очі скульптури, а на самому постаменті намалювали різні непристойні знаки.

– На жаль, так знущаються над пам`ятником, якому більше 100 років, уже не вперше, – констатує Сергій Сторожук, головний лікар Чернівецької міської дитячої лікарні. – Ми регулярно своїми силами доглядаємо пам`ятник і відмиваємо його після такого вандалізму. Але постамент давно потребує дороговартісної реконструкції.

Пам`ятник відкрили у 1910 році

Відомий чернівецький землевласник Герман фон Фішер на честь своїх батьків Мозеса і Ганни-Сари Фішер пожертвував 500 тисяч крон на побудову дитячої лікарні. Тоді ж запропонував встановити у парковій зоні лікарні скульптурну групу – пам`ятник милосердю.

Втілив ідею у життя відомий віденський скульптор Теодор Штундль. У листопаді 1910 року монтаж пам`ятника і скульптурної групи був завершений.

Це – Харита – одна з грецьких богинь, яка була втіленням краси та грації. Вона тримає на руках дитя. Ще один малюк біля її подолу – ніби заснув, а поруч стоїть хлопчик, спираючись на милицю.

З іншого боку є ще три постаті – дві об`ємні і одна рельєфна. Хлопчик і дівчинка тримають величезну гірлянду з польових квітів, а на стелі між ними напис латинською мовою: «У здоровому тілі – здоровий дух».

Нижче є ще барельєф, на якому зображено Панацею, яка тримає в руці Чашу з ліками від усіх хвороб, а над чашею – змія.

2 грудня 1910 року скульптура отримала назву «Харитська група», а бургомістр Чернівців барон Фелікс Фюрт урочисто відкрив пам`ятник на території дитячої лікарні.

Спилювали скульптури дітей та пошкоджували освітлення

Пам`ятник милосердю «Харитська група» реконструювали у 2006-2008 роках, під час реконструкції міської дитячої лікарні. Щоправда, постраждав він не тільки від часу, а й від вандалів.

Перші руйнування зазнав саме цоколь, коли у 1918 році було збито напис на ньому, а також знято цісарську корону і барельєф Франца Йосипа І.

– На початку 90-х років пам`ятник обмалювали олійною бронзовою фарбою, він заріс чагарником, а під фундамент потрапила вода. Барельєфи на тильній стороні цоколю потріскались, – розповідає Сергій Сторожук. – Реконструкцію провела група Василя Кравчука. За благодійні кошти лікарки-пенсіонерки Ніонели Корнацької облаштували тут декоративне освітлення та виклали бруківкою оглядовий майданчик навколо постаменту.

У 2016 році вандали намагалися зняти з пам`ятника бронзові скульптури дітей. Їх від’єднали від анкерів стели, кріплення спиляли. Власне анкерні кріплення відновив Василь Кравчук. А от скульптури дітей наразі так і не відновлені. Це – доволі дорого вартісна робота.

– На пам`ятник був спрямований ліхтар з датчиком руху. Це запобігло подальшим спробам крадіжки. Але вандали продовжували шкодити освітлення та садові лавиці, – продовжує Сергій Сторожук. – І от днями – черговий акт вандалізму.

Охоронець лікарні не має можливості постійно контролювати пам`ятник, бо наразі він опинився на периферійній території лікарні. Аби зберегти скульптуру, адміністрація лікарні виступила з пропозицією перенести її у центральний двір – перед сучасним хірургічним корпусом.

– Із цією пропозицією ми звернулися до управління охорони здоров`я та відділу охорони культурно-історичної спадщини Чернівецької міської ради, істориків, громадських діячів. На території можна організувати кільцевий рух автотранспорту з урахуванням того, що карети швидкої допомоги будуть доставляти дітей з боку вулиці Чехова, як це передбачено програмою розвитку лікарні та проектом хірургічного корпусу, – зазначає головний лікар. – Таким чином, пам`ятник опиниться в зоні перехресного відеоспостереження, під наглядом охоронця та медичних працівників.

У відділі охорони культурно-історичної спадщини Чернівецької міської ради розповіли: проектна документація для реконструкції пам`ятника вже виготовлена. Потрібні кошти на власне втілення її у життя.

– Пам’ятник милосердю «Харитська група», згідно територіального принципу, знаходиться на балансі дитячої лікарні. Тож працівники медустанови щоразу змушені усувати всі проблеми, які завдають вандали, – розповіла Інформаційному агентству АСС Олена Пушкова, керівник відділу охорони культурно-історичної спадщини. – На жаль, нещодавно встановлені камери відеоспостереження теж були понищені вандалами. Завдяки депутату Верховної Ради Владиславу Севрюкову маємо проектну документацію на реставрацію пам’ятника. Сподіваємося, гроші на власне реставрацію зможуть віднайти з державної субвенції, бо з місцевого бюджету навіть аварійні пам’ятки не фінансуються, на жаль…

Для реконструкції скульптури, що має 109-річну історію, потрібно близько 800 тис. грн.

Питання щодо її перенесення наразі залишається відкритим.

Ольга КАМСЬКА, ІА “АСС”

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-vandali-znischuyut-100-richniy-pam-yatnik-miloserdyu-foto-43969?fbclid=IwAR2Au2jfx0_bmObEN2eLNIAL71KlFYj0WuxRjO2IFIQq8RkaqsAMdIr5Jhc. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata