Як громадяни Румунії до українського парламенту йдуть

Нарешті виборча кампанія на теренах Буковини перестала бути нудною. Почався великий кіпіш: з’ясовується, у нас є кандидати у народні депутати, котрі поплутали парламент, держави, прапори. Чимало є таких, хто окрім українського громадянства, має ще й румунське. А цього вже Україна не визнає. Якщо на те, що пересічний українець заради виживання, роботи у світі отримав громадянство іншої держави, можна прикрити очі, то державні службовці, депутати, воїни, поліцейські, судді, прокурори, СБУ не мають права одержувати паспорти чужої держави. Будь-якої.

Чому?

Та тому, що ці категорії дають присягу на вірність Україні. Якщо вони отримують паспорт іншої держави, то присягають їй. Тобто служать уже двом країнам, двом світам, двом прапорам…

А тепер уявіть собі державного чиновника чи офіцера армії, СБУ, які мають доступ до державних таємниць, таємних документів України. Якщо вони давали, наприклад, присягу Росії і у ній зобов’язалися захищати інтереси Росії, то Путін міг би вимагати від них видавати державну таємницю України, займатися шпигунством, продавати плани бойових дій і т. п. Це вже не раз доводили події у Криму, коли всі судді, прокурори і СБУшники в один день перейшли на службу ворожій країні. Це щодня доводиться на полях битв на Донбасі, де через зрадників вмирають вірні сини і доньки України.

На щастя, Румунія не є агресором щодо України. Але небезпека набуття громадянства цієї держави названою категорією українських людей завдає не менше шкоди нашій державі.

Тому й розгорілася поки що словесна війна серед кандидатів у народні депутати. Днями народний депутат Максим Бурбак з трибуни верховної ради назвав прізвища по виборчому округу № 204, які раніше набули громадянство Румунії. Але на виборах хочуть іти до парламенту України. Це – Анатолій Паланійчук та Валерій Божик.

З трибуни верховної ради Бурбак суворо засудив таку практику і звернувся до СБУ, національної поліції та ЦВК з проханням перевірити інформацію про подвійне громадянство названих кандидатів і дати правову оцінку їм.

Правова оцінка однозначна: позбавлення права брати участи у виборах до парламенту України. Але це можливо тільки тоді, коли кандидат припинить громадянство України, що регламентується ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів».

Передбачаючи подібні проблеми і володіючи інформацією про подвійне громадянство чималої когорти кандидатів, редакція газети «Час» звернулася до тих, хто має окрім українського ще й паспорт іншої держави (Румунії, Росії, Словаччини, Ізраїлю, Англії та ін.) із закликом здати кандидатські посвідчення і відмовитися від участі у виборах до ВРУ. Жоден ще не відкрив своє істинне обличчя і не відмовився від участі у виборах.

Народний депутат Максим Бурбак з обуренням говорив про таких кандидатів. Особливо дісталося висуванцю від партії «Слуга народу» по в. о. № 204 Валерію Божику.

– Обличчя нібито нові (у партії – П.К.) а методи і звички у них старі, – сказав Максим Бурбак. – Від партії «Слуга народу» Валерій Божик, відповідно документів він з 2016 року є громадянином Румунії. Чиї інтереси в разі обрання будуть представляти ці горе-кандидати? Божик – юрист, який усвідомлює наслідки прийняття ним рішення щодо другого громадянства держави Румунії. Адже у присязі громадянина Румунії є слова: «Бути вірним румунському народу і захищати національні права та інтереси та поважати конституцію та закони Румунії». Може б такі депутати обиралися до парламенту Румунії. У нас єдине громадянство – українське. Я переконаний, що депутати, державні службовці, судді повинні мати тільки українське громадянство.

Пане президенте, вас вводять в оману. Серед нових облич (партії «Слуга народу» – П. К.) багато вовків в овечій шкурі.  Але ще є час для виправлення помилок. Пропоную замінити слоган кампанії: замість «Слуга народу» повинен бути «Слуга українського народу!».

Після цього виступу не забарилася реакція з табору «Слуги народу». Валерій Божик подав заяву до консульства Румунії в Чернівцях. Він просить консула надати інформацію про те, чи має Валерій Божик громадянство Румунії чи ні!

Він інформацію Бурбака називає «фейком» і каже, що заздалегідь знав про те, що подібне готують йому конкуренти.

– Про підготовку цього «фейку» мене повідомили мої прихильники, – пише у ФБ Валерій Божик. – Щоб зняти всі сумніви і довести, що Бурбак нахабно збрехав (!) прямо з трибуни ВРУ, я звертаюся до консульства Румунії і незабаром оприлюдню офіційну відповідь про відсутність у мене громадянства Румунії.

А ось пану Бурбаку варто готуватися надавати пояснення щодо свого громадянства Великої Британії та Словаччини. А ще нехай підготує витяг з реєстру нерухомості Великої Британії, де за даними з відкритих джерел на нього і членів його родини зареєстровано чимало нерухомого майна. Сподіваюся, що відповідати на ці та багато інших питань Бурбаку доведеться одразу після 21 липня. І він не встигне втекти з України, уже не маючи депутатської  недоторканості.

Отакої! Погрози на погрози. Тепер доведеться й Бурбаку подавати заяви як мінімум до трьох чи 4 консульств – Росії, Румунії, Великої Британії та Словаччини.

Про подібну ситуацію в Україні ще у 2016 році попереджала депутатка Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко. Тоді були небезпідставні підозри, що чимало її колег мають подвійне громадянство. Аби вивести їх на чисту воду депутатка сама попросила тодішню Консулку Румунії у Чернівцях Елеонору Молдован дати відповідь на просте питання: чи має Ольга Кобевко громадянство Румунії і чи подавала заяву на його здобуття.

Звернення публікуємо, як зразок для всіх:

Слід зауважити, що відповідь надійшла за лічені дні. Вже через 3 дні Румунія відповіла, що Ольга Кобевко не має паспорта громадянина Румунії і не зверталася, аби його здобути.

Відповідь також публікуємо, як зразок для всіх:

Цю відповідь Ольга Петрівна Кобевко оприлюднила на сесії з трибуни обласної ради та у ЗМІ області. Тоді ж вона попросила голову Чернівецької облради і голову обкому ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна, його фракцію та всіх депутатів наслідувати її приклад.

У відповідь – тиша…

Невже депутати і кандидати таки мають паспорти громадян Румунії?!

Якщо це так, то на виборчому окрузі №203 ми позбудемося, напевне, всіх кандидатів, а на інших округах як мінімум – половини не стане.

Ось куди дійшли ми з нашою толерантністю і меншовартістністю.

Петро Кобевко

Від редакції: Редакція газета «Час» звертається до всіх кандидатів у народні депутати від Буковини: найближчим часом надайте звернення до Генерального Консульства Румунії у Чернівцях про отримання чи неотримання паспорту Румунії, як це зробив зараз Валерій Божик.

Відповіді, які б вони не були, ми опублікуємо на шпальтах нашої газети.

Успіхів…

peredplata