Туреччина проти Сирії

Навіщо Туреччині знадобилася військова операція у Сирії? — пояснює політичний оглядач і коментатор Rostyslav Demchuk

Влада Туреччини давно попереджала про намір провести військову операцію щодо введення своїх військ на територію північної Сирії і створення там так званої безпечної зони завдовжки 480 кілометрів уздовж сирійського кордону і шириною в 32 кілометри вглиб Сирії.

Цим самим турецькі війська намагаються витіснили з тієї території курдських повстанців, яких Туреччина офіційно вважає терористами і загрозою національній безпеці Туреччини.

Крім того, в прикордонних районах між Туреччиною і Сирією скупчилося понад 3,5 мільйона сирійських біженців, і Анкара розраховує переселити хоча б мільйон з них на північ Сирії, щоб знизити концентрацію в безпосередній близькості від своїх кордонів.

6 жовтня турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган повідомив Дональда Трампа, що військова операція почнеться дуже скоро. Трамп відповів, що дислоковані в регіоні американські війська не будуть приймати в цьому участь ні з якою зі сторін. Після цього США відкликали свої військові підрозділи з того регіону.

Імовірно, турецька операція буде зосереджена в основному на 100-кілометровій ділянці кордону між містами Телль-ель-Абьяд і Рас-ель-Айн. Це буде своєрідна буферна зона між Туреччиною і Сирією. Причому, вщент наповнена сирійськими біженцями.

Ще одна із причин, чому Туреччина вирішила взяти під контроль північ Сирії. Неподалік турецьких кордонів розташовано 7 в’язниць (тюрем), де відбувають покарання більше 12 тисяч чоловіків, підозрюваних в зв’язках з “Ісламським державою”. Щонайменше 4 тисячі осіб – іноземні піддані.

Сім’ї ув’язнених містяться в трьох таборах для переміщених осіб – Родж, Айн-Ісса і Аль-Холь.

За даними ще на травень 2019 року, в перших двох таборах перебувають 1700 і 12900 осіб. Обидва табори опиняться в турецькій “безпечній зоні”. Bідтак турецькі військові наглядатимуть і за в’язницями та їх в’язнями, а також і за їх родичами, які знаходяться у тих таборах для переміщених осіб.

Ось це і все, якщо коротко.

peredplata