Про енергетичну безпеку ЄС і газовий проект Gas Interconnection Poland-Lithuania (GIPL).

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передаэ:
-У Литві і Польщі стартувало будівництво газового сполучення між цими країнами. Згідно з контрактом, укладеним в кінці грудня, газовий інтерконектор GIPL “Польща – Литва” буде введений в експлуатацію до кінця 2021 року.

Литовський газотранспортний оператор, компанія Amber Grid, повідомила про початок поставок польською компанією “Ізосталь” труб в Литву. Крім того, були позначені маршрути майбутнього газового інтерконектора. На його території вже працюють, геодезисти, трубопрокладачі, археологи, підривники-сапери та інші фахівці у сфері укладання газопроводів.

Загальна вартість будівництва інтерконектора GIPL “Польща – Литва” складає близько 500 млн євро, з яких більше 60% буде покрито з бюджету Європейського Союзу. Протяжність газопроводу становить 534 кілометри.

Проект GIPL (Gas Interconnection Poland-Lithuania) повинен поєднати Польщу і Литву газовим трубопроводом. Побудова газопроводу має на меті збільшити енергетичну безпеку Європейського Союзу, приєднавши країни Балтії до загального газового ринку ЄС. Успішна реалізації цього проекту припинить енергетичну ізоляцію Литви, Латвії та Естонії від інших країн ЄС, дозволить їм диверсифікувати поставки газу.

Таким чином значна частина ЄС повністю унезалежниться від газу з Росії.

Хочеться сподіватися, що протягом 5-6 років, заки Росія буде спроможна відновити будівництво газопроводу “Північний потік – 2” він вже буде цілком нерентабельним і непотрібним для ЄС. А Ангела Меркель, яка лобіює будівництво “Північного потоку – 2” відійде у політичне небуття.

Першоджерела до цієї вістки тут: https://www.polskieradio.pl/…/2430323,Litwa-rozpoczela-przy…

peredplata