Голові Чернівецької облради: “Заплати 15 млн – і на свободу”

Справа, у якій НАБУ викрило неправомірну вигоду голови облради Івана Мунтяна, розглядалася у середу, 12 лютого, у суді. Йшлося про прийняття запобіжного заходу  як тому, хто брав вигоду, так і тому, хто її давав.

Нагадаємо, що НАБУ ще 15 жовтня проводила різні заходи щодо хабара за санаторій «Брусниця». Напередодні Чернівецька обласна рада (33 голоси «за» , тільки одна депутатка Ольга Кобевко утрималася) проголосувала, аби віддати на 49 років в оренду підприємству, близькому до підприємця Юрія Кушніра. За це щороку треба було платити не менше 100 000 грн. орендної плати та вкладати кілька мільйонів гривень у розвиток.

Сам санаторій зараз знаходиться у жалюгідному стані. Але довкола нього уже виросли будови: 4-поверховий будинок готельного типу, також 10 будинків-бунгало. Це були приватні території та нерухомість. Державна і комунальна власність перетворювалася у руїну.

Влада шукала інвесторів. Спочатку приїхав наш земляк з Ізраїлю. Хотів відновити увесь комплекс. Але бюрократи-чиновники „замудохали” його так, що він накивав п’ятами з Буковини.

Прийшла інша влада. Іван Мунтян керував, як міг, умів і хотів. Знайшов інвестора – свого земляка з Глибоччини. Домовився з ним і «нагнув депутатів» так, як треба було.

Проголосували і віддали  санаторій у руки Юрія Кушніра. А далі таке закрутилося, що аж соромно людям розповісти.

Кажуть, і навіть показують, що людина, схожа на Кушніра,  дає неправомірну вигоду людині, схожій на Мунтяна.

Спочатку говорили про 400 000 доларів. Зійшлися на 250 000 . А у кіно, яке зняло НАБУ, було 180 000 доларів. Бо людина, схожа на Кушніра, уже не мала звідки давати людині, схожій на Мунтяна. Так і казав йому:

  • Ваня, дивись! Віриш? Лишилося пару гривнів і дрібні, всьо! Так тяжко це всьо!

Аж шкода стало чоловіка. На хліб і воду йому залишилося після оборудки з Іваном. Він додав останніх 20 000 доларів. Але людина, схожа на Мунтяна, вимагала 30 000. Там, на плівці НАБУ так і казала:

  • Якби було хоч 30 (тисяч) доларів ще сьогодні…

Не було. НАБУ зупинило будь-які оборудки. І не встигла людина, схожа на Кушніра, віддати людині, схожій на Мунтяна всю домовлену  неправомірну вигоду.

Далі все розгорталося, як у романі Агати Крісті. Тільки без жертв. Кажуть, що у криниці знайдено 1,5 млн. доларів і за них було куплено квиток до Америки. Спочатку здавалося, що в один бік. Але згодом Мунтян повернувся. І продовжив свою активну діяльність. За останні місяці він зумів зняти з  посад 19 головних лікарів, ліквідувати три санаторії…

Але справа його жила у НАБУ. Якимось чином після Різдва вона вилізла, ніби шило з мішка. Хтось таки не дає їй зникнути. Злі язики кажуть, що то випадок стався. Ніби впіймали на хабарі двох НАБУшників, котрі проводили обшуки у Мунтяна. І розпочали кримінальне провадження  проти них. Паротягом потягли за собою справу з санаторієм «Брусниця».

Є ще інша версія. Мовляв, Ярослав Швед, котрий має власність у Брусниці, 4-поверховий готель, електоробудку та гараж, не бажає там ще якогось конкурента. Має вихід на тих, хто може і робить кримінал для Кушніра. А Кушніра слухали та за ним споглядали уже довгий час. Тож випадково там з’явився Іван Мунтян.

Дивним у цій всій справі є те, що лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко не зронила жодного слова на захист свого члена і голови обкому партії  Івана Мунтяна.

Раніше вона такого собі не дозволяла. Якщо  хтось смів підняти руку чи кримінал проти її членів, Юлія Тимошенко від того не залишала мокрого сліду. А тут мовчить ніби в рот води набрала.

З якого такого дива?!

І, насамкінець, інші злі язики клевещуть, що Іван Мунтян зовсім тут ні до чого не причетний. Він випадково став заручником боїв двох підприємців –

Героя України з Мамаївців Ярослава Шведа та підприємця з Глибоччини Юрія Кушніра.

І за одним, і за іншим стоять якісь люди та структури. Вони будуть допомагати кожен своєму. Хто виграє у цьому бою?

Покаже час і газета «Час».

А наразі триває суд у Києві, який визначить міру запобіжного заходу Іванові Мунтяну та Юрію Кушніру. Кажуть, що швидше за все буде обрана застава як запобіжний захід і для одного, і для іншого фігуранта справи про неправомірну вигоду за санаторій «Брусниця».

Ціна питання – 15 000 000 гривень для кожного.

(далі буде).

Петро Кобевко

peredplata