Вийшов один і сказав Мунтяну: …

На сесії Чернівецької обласної ради голова ВО «Батьківщина» та голова облради Іван Мунтян не зміг нагородити медаллю за заслуги перед Буковиною голову фракції «Європейська Солідарність» Івана Шевчука. Бо той відмовився брати нагороду з рук підозрюваного у хабарництві. Коли перша заступниця голови Інга Маковецька зачитала прізвище Шевчука, він встав і сказав:

  • Я відмовляюся від цієї нагороди (маючи на увазі, напевне, «отримувати з рук хабарника Мунтяна» – ред.)

Мунтян стояв, ніби ошпарений окропом. Через якийсь час Іван Шевчук виступив з трибуни сесії:

  • Сподіваюсь, що всі знають цю ситуацію, яка склалася довкола обласної ради. Наш голова звинувачений в отриманні неправомірної вигоди. І тінь впала на всю раду, на депутатів. Ніби їм дають за голосування кошти, що є на плівках НАБУ. Ми потрапили у велику ганьбу. Я говорю не про юридичний бік, а про моральний. Наша фракція ставить до відома, Іване Миколайовичу, і депутатів, які не у долі і не отримували кошти, годинники і мобільні телефони (за голосування – П.К.), що ми не будемо брати участь у роботі сесії під головуванням Мунтяна. Якщо ви хочете добра людям і Буковині, то просимо передати головування першому заступнику голови до завершення слідства. Ви собі доводьте, що не винні (якщо не винен Мунтян – П.К.). Але фракція заявляє, що під вашим керівництвом не братиме участі у роботі сесії.

Мунтян не чекав такого повороту у стінах обласної ради. Після того, як Ольга Кобевко, єдина депутатка, яка утрималася від голосування за передачу в оренду санаторію «Брусниця», відмовилася від мандату, голова облради гадав, що у нього нема жодного у раді опонента. І тут повстала проти корупції та корупціонерів ціла фракція. Інші фракції сиділи, ніби фекалій в рот набрали. Страх перед Мунтяном паралізував волю і «Свободи», і «Самопомочі», і УКРОПу, і «Народного контролю», і ляшківців.

Далі було більше. Виступив колишній мунтянівський товариш та заступник його, екс-голова ОДА Олександр Фищук.

  • Я один із перших був на допиті слідства (у якості свідка – П.К.), – сказав Олександр Григорович. – Я попереджений і не можу сказати щось зайве. Але слідство володіє великою інформацією. І не тільки по цьому факту. Тому я мушу вибачитися перед правоохоронними органами за те, що раніше один із перших заступився за голову (Мунтяна), кажучи, що нібито це політичне переслідування. Тоді у мене було багато питань, на які НАБУ не давало відповіді. Ситуація дуже непроста. Служби спрацювали потужно. Але окремі ЗМІ подають це все, ніби Фищук з Шведом захопили «Брусницю». Це для того, аби відвернути увагу від головної проблеми. Але у НАБУ на це не звертають уваги. Там працюють чітко згідно з законом. Люди ще не повністю усвідомлюють проблеми, які створює державі Україні контрабанда і яку шкоду вона наносить економіці. Мунтян чисто випадково потрапив у ці сітки (чи не випадково (?!) – П.К.). Я знаю, що це вперше і знаю, хто за цим стоїть. Я готовий боротися за правду і незалежну державу Україну. І кожен повинен відповісти за свої проступки.

Правда переможе!

Покаянна промова колишнього голови ОДА Фищука вплинула на депутатів та Мунтяна.

Іван Миколайович також виступив. Він говорив про совість, чистоту, порядність, чесність і Бога.

Даремно Мунтян й Бога бере собі за свідка. Він уже на судах озвучив десятки прізвищ депутатів. А про депутатку  Годнюк взагалі сказав, що телефон їй за гроші Кушніра купував. А вона голова комісії, котра санаторій «Брусниця» в оренду підприємцю передала.

  • Вся моя діяльність була в інтересах громади і тих, хто потребує допомоги, – клявся Мунтян. – Я керувався своєю совістю і був чистий перед вами (депутатами), перед людьми і перед Богом. Я ніякого відношення не маю до того, що озвучувалося. Я знав, що ведуться розслідування і мав розмову з представниками НАБУ ще далеко до цих подій.

Далі Мунтян говорив, що з Кушніром він не раз мав подібні стосунки, про які йдеться у відзнятих детективами відео. А саме про передавання один одному грошей. Бо, за словами голови, він з підприємцем веде справи уже 30 років. І після передачі останніх (з погоджених 180 000)  20 000 доларів, Мунтян вважає, що його детективи супроводжували додому. Там проводили обшуки, то нічого не знайшли. Все решта – це піар. Тому Мунтян впевнений, що він чистий і чесний.

  • Я не маю чого боятися і готовий довести свою правоту, – сказав Мунтян. – А лякати мене не варто. Бо у своєму житті я пройшов чимало різних періодів і проблем. Бог є і правда вийде назовні…

Даремно суд не відсторонив Мунтяна від посади на період розслідування. Адже йому заборонено спілкуватися з заступником, з добрим десятком депутатів та працівників обласної ради. Як за таких умов виконувати обов’язки голови?

Незрозуміло…

Тут повинні би своє слово сказати депутати. Але ж вони фекалії у рот понабирали… і мовчать. Чи не у пушку і в них рильця, як і в їхнього голови? Нехай це покаже слідство.

А зараз довкола «Брусниці» розгораються великі пристрасті. Задіяні різні люди і різні структури. Кожен має там свій інтерес. З’ясовується, що  у певний період йшла мова про участь у конкурсі і передачу санаторію й фірмі «Рома» та будівельній організації, яку очолює депутат від «Народного контролю» Мороз. І ще один депутат, Шимчук, випливає з брусницької водички. Не говорячи вже про Героя України Ярослава Шведа.

І, як не дивно, у цьому всьому вертепі та бедламі є тільки один потерпілий. Це – Юрій Кушнір.

Якщо доведуть детективи вину Мунтяна, що він вимагав у Кушніра гроші. І той змушений був віддати Іванові 180 000 доларів. Якщо ні, то все ж таки, за  що Юрію Радуловичу треба було платити заставу у розмірі 5 млн грн.? А окрім цього мати стільки проблем довкола тієї справи, яку він намірявся зробити. Бо, напевне, мало хто сумнівається у тому, що сам Кушнір вміє працювати. І не одну справу в області він довів до кінця. Зробив її якісною та потрібною людям. Він міг би відновити роботу санаторію «Брусниця». А тепер, хтозна, як воно станеться.

Кушнір уже втратив купу грошей, нервів і сил.

Чи захоче і чи зможе він після цього працювати так, як мав початковий намір?

(далі буде)

Петро Кобевко

peredplata