Щоденно про злободенне. Карантин. 07.04.2020 ‘/

Сьогодні велике свято – Благовіщення. І до нашої оселі прилетіли ластівки.

Вони тут ще з минулого року залишили гнізда. В тих гніздах зимували горобці, які нічого не робили, тільки цвірінькали зранку до вечора.

Гнізда трохи зруйнувалися. Ластівки їх скоро відремонтують. Згодом виведуть потомство. І знову полетять у вирій.

Так було, так є і так буде. Від сьогодні весна вступила в свої права. Можна буде вже садити завтра. Але не Зеленському і не Авакову. Вони щось незрозуміле хочуть увести в Україні. Якісь антиконституційні перевірки та обмеження. Ми не проти того, аби хоч трохи перешкодити поширенню  коронавірусу.  І вдома сидіти будемо, скільки зможемо і скільки треба.

Але ж не треба нас усіх відразу принижувати, притлумити, упослідити. Який стосунок до коронавірусу, наприклад, має перевірка документу, що посвідчує особу? Під час надзвичайного військового стану це зрозуміло. Може, якийсь сепаратюга чи шпигун путінський ходитиме вулицями й щось винюхуватиме в Україні. Якось під час минулого карантину зупинив «чорнобривець» (чорнобривці – це поліцейські Авакова в чорній формі і зі стриженими головами) і грізно питає:

-Ваші документи!

– Нема…

– у відділок!  Негайно.

Заберуть і що там будуть робити? Оштрафують на 17000 гривень. За що? Де є такий параграф у законі, що змушує носити при собі документи щодня і щоночі?! Нема. Або якщо є документ і навіть у масці,  зупиняють і питають:

  • Покажіть паспорт.

Показав.

  • Зніміть маску, треба перевірити, чи схожі ви на фото у паспорті.

Зняв маску.

  • Чому без маски? 17000 штрафу.

Воно, мож, було б смішно, якби не так сумно.

Державні мужі продали державний запас масок у Китай, Іспанію, Німеччину, Словенію за готівку. Гроші взяли собі до кишень. Вчинили дефіцит масок.

Далі бариги, такі, як ті, що продали маски за кордон, вже в Україні втридорога перепродують їх тепер. І де взяти бідним пенсіонерам, наприклад, гроші на маски? А без них штрафують…

Якби поліція на карантині видавала кожному маску безкоштовно, то могла б і суворо питати з тих, хто не носить їх. Спочатку забезпечте людей безкоштовними масками, а відтак з них і питайте.

Мені одразу можуть заперечити, мовляв, де взяти гроші на закупівлю масок?

Як то де? Та вся Україна і півсвіту знають, що маски до Китаю продав депутат від «Слуги народу» Радуцький. А до Європи їх уже під час епідемії у нашій державі сам головний митар Нефьодов дозволив вивозити. Тож нехай вони й оплачують з того «навару», який собі наварили на тих оборудках.

Не захочуть? До тюрми! Весна ж бо настала і садити треба!

 А в Чернівецькій області не міняється нічого. Вечорами мер з губернатором піаряться на ТБ і в соцмережах. Вповідають, скільки захворіло, скільки померло і погрожують людям, хто не сидить удома.

Останніми вечорами вже почали погрожувати один одному. Навіть не втримався підприємець і екс-депутат Охотський. Звернувся на ФБ з гнівним постом до обох зверхників. Аби вони перестали сваритися і піаритися. А почали працювати.

Першим прислухався до цих порад Каспрук. Він розповів, що у лікарні №1 нема… щурів. А тих, хто там помре, відтепер буде де утримувати. Вже придбали рефрижератор з холодильними камерами. Ото обнадіяв нас у цей час мер Каспрук! Замість того, аби розповідати, скажімо, про придбання ліків, засобів захисту, обладнання, він про пересувний морг говорить.

Панове керівники, ви усвідомлюєте, де ви нині знаходитеся і що ви робите?..

Здається, вони потихеньку з глузду з’їжджають. Якщо такий карантин триватиме надалі, то вже остаточно пустяться берега.

На жаль, 6 квітня помер екс-президент ФК «Буковина» Василь Федорюк. І виявили коронавірус у головного лікаря першої лікарні. А з ним часто контактував мер Каспрук. На сесії міськради секретар Продан навіть покинув місце в президії біля мера. Каже, що той заразний. Хоча Каспрук заявив про негативний вислід тестів у нього на коронавірус.

Серед цього негативу є й позитив. Бюджетна комісія міської ради, яку очолює Василь Максимюк, подала проект рішення на сесію про виділення 5 млн гривень на доплату медпрацівникам міста, котрі безпосередньо лікують хворих на коронавірус. Сесія проголосувала «за».

вв(Далі буде)в

Петро КобевкоP.S.В Україні зареєстровано 1462   хворих. Загинуло – 45  , вилікувалось -28   . у Чернівецькій області зареєстровано248 хворих, 6 смертей,    – вилікувалось.

P.P.S.

Є така прикмета, що для тих, хто сьогодні побачив ластівку, увесь рік буде успішним, щасливим.

Дивіться у вікна. Ластівки прилетіли. Вони  принесли нам весну і надію. Згадайте великого земляка Михайла Ткача і його пісню «Прилетіла ластівка». Послухайте її.

І будьте здорові, щасливі та успішні.

peredplata