Продовження саги про дешеву арабську нафту і цінову війну країн ОПЕК з Росією.

Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

– Карколомна новина надійшла з Катару. Катар слідом за Саудівською Аравією також запропонував своїм імпортерам смертельні для Росії знижки на нафту…

Зокрема, катарська державна корпорація Qatar Petroleum пропонує постачання нафти у червні зі знижками до 13 доларів за барель.

Днями компанія продала 500 тисяч тонн нафти сорту Qatar Wild за ціною на 13 доларів нижче азіатської бенчмарки Dubai і така ж партія у 500 тисяч тонн, видобутого на шельфі сорту нафти Qatar Marine була реалізована зі знижкою 9,2-9,3 доларів за барель. Покупцем цих обох партій виявилась британська нафтопереробна компанія Shell.

Різко впали ціни для південно-європейських країн: Греції, Італії, Іспанії, Португалії, Кіпру, Мальти, Албанії. Знижка на марку нафти Arab Extra Light впала майже вдвічі.

Bідтак розмови про необхідність будівництва нафтопроводу “Південний потік” за участю Росії моментально вщухли.

На ринку склалася унікальна ситуація: видобуток, переробка і відвантаження нафти тривають, хоча попиту на нафту вже немає, вільних резервуарів в європейських країнах практично не залишилося, і нафтотрейдери використовують для зберігання нафти порожні танкери. У той же час ціни на фрахт танкерів зросли в рази.

За даними агентств Reuters, Bloomberg, а також аналітичної компанії Wood Mackenzie group та інших джерел, біля берегів Європи, поблизу найбільших паливних терміналів на якорях стоять 30 танкерів, які не можуть розвантажитися у зв’язку із цілковитим заповненням резервуарів на березі. На їх борту в середньому один мільйон тонн авіапалива, бензину та інших нафтопродуктів. Така ситуація повністю блокує постачання російських нафтопродуктів в Європу.

Сьогодні для Росії стає щораз тяжче продати свою нафту навіть у Азію. Російським трейдерам для того, щоб продати найкращі сорти російської нафти Urals і Siberian Light на ринках Азії необхідно буде знизити ціну до мінімуму вартості цієї нафти. Експерти компанії Wood Mackenzie group переконані, що знижки ціни на нафту повинна зробити не лише Росія, але й інші експортери, які торгують на азійському ринку. Знизити ціни на нафту мусять і Казахстан, і Туркменістан, а також B’єтнам, Таїланд, Філіппіни, Монголія…, аби бути конкурентоспроможними з Saudi Aramcо, Qatar Petroleum та іншими близькосхідними нафтовидобувними компаніями.

P.S. Зізнаюсь чесно! Коли я розбираві вичитував стрічки новин для написання цього огляду, то репетував так… неначе я на футбольному матчі під час чемпіонату світу, коли російську збірну вибивають зі змагань ще у чвертьфіналі. Так, як це було у 2018 році 

 

Світлина від Rostyslav Demchuk.
 

peredplata