Хто буде мером у Чернівцях – результати соцопитування

Вибори будуть!

«Слуги» проти панів-глитаїв

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року. І нема на це ради.

Кількамісячний карантин вносить свої корективи у перебіг виборчої кампанії. Ще досить розслаблені і змучені політики не активізують свою діяльність. Мовчать штаби, мовчать люди. Тільки влада щовечора щось шепоче нам про кількість захворілих та вилікуваних від коронавірусу. І ми дізнаємося, що у боротьбі з коронавірусом на Буковині політики терплять поразку одну за іншою. Вони втрачають час і кадри. А вибори наближаються.

Газета «Час» вирішила почати пробудження партій від карантинного сну. Вони мусять працювати. Аби встигнути донести людям свої ідеї, свої кадри, за які будуть віддавати голоси буковинці.

 А перед цим влада закінчить процес децентралізації. Хоча з тієї інформації, якою ми володіємо, то краще б вони цю децентралізацію не починали.  Такого вже наробили, що можемо втратити Україну. Тому саме вибори 25 жовтня 2020 року стануть бар’єром, за який нам уже переходити неможливо. Яких депутатів і мерів ми виберемо, таке й життя нас очікує.

Виберемо українську владу, матимемо Українську Державу.

Виберемо щось інше – не матимемо нічого: ні держави, ні слова, на волі, ні майбуття!

Отож, прокидаймося!

Поки партії оговтуються від карантину і творять штаби, запускають соціологію, ми надамо для виборців те, що було до того, як не було у нас пандемії.

Редакція отримала у своє розпорядження останні перед карантином соціологічні опитування у Чернівцях. Це було у лютому. Опитано 1060 респондентів. Похибка – 2,6 відсотка.

Для Чернівців сьогодні є суперважливим питання: хто буде мером? Уже давно не є дивиною, що Олексій Каспрук виявився повним нездарою, лінтюхом і неробою. Він запустив місто, занехаяв господарство, розсварив людей, знищив дороги і соціальну структуру.

Тож першим питанням соцопитування було:

Кого із вказаних осіб Ви готові підтримати на посаду Чернівецького міського голови.

 

Як бачимо, ще три місяці тому діючий лінивий мер зумів ще отримати майже 23% голосів. За період карантину цей показник суттєво знизився. Бо Каспрук не зумів організувати роботу міськради і депутатів. Він надалі продовжував воювати з депутатським корпусом. І цією війною прикривав свої лінощі та неробство. Війна Каспрука негативно вплинула на міську господарку, дороги та інфраструктуру. Його потрібно прибрати з міста негайно. Бо він Чернівці зруйнує.

Ми матимемо через тиждень два соцопитування після карантину. Тоді побачимо реакцію людей на бездіяльність мера Каспрука.

Друге місце Віталія Другановського не є несподіванкою для чернівчан. Його мало хто знає. Але багато хто знає партію, яку представляє Другановський. Довіра до «Слуги народу» і президента ще не впала. Ця довіра дає можливість представнику цієї партії поки що займати 2 місце у рейтингу претендентів на посаду мера. Він посунув Віталія Михайлішина на 3-ю сходинку. Якщо цей рейтинг втримається, то Другановський матиме можливість увійти у другий тур виборів. А там уже будуть зовсім інші розклади.

Не мали шансів отримати мерський ланцюг ні Наталія Фрунзе, ні Оксана Продан.

Перша йде від опозиції «Європейська Солідарність», інша у лютому асоціювалася з партією «Рідне місто». Зараз розклади змінилися. Якщо Оксана Продан увійде до «партії мерів», її шанси та успіх стануть реальними.

Про інших претендентів мова не йде. Вони можуть тільки виконувати функції відтягувачів голосів від реальних кандидатів на ланцюг.

ПАРТІЇ

Другим питанням опитування були партії, які будуть боротися за депутатські мандати у міській раді. Вони звучать так:

Восени 2020 року відбудуться місцеві вибори. Яку партію ви підтримаєте до Чернівецької міської ради?

Ось які вподобання чернівчан були у лютому:

На той час подібна соціологія була прогнозована. Але тоді ще не набрав сили скандал довкола хабаря Івана Мунтяна, який очолює ВО «Батьківщина». Також захланність Олександра Пуршаги ще не вся проявилася. Тож БЮТ мала прогнозоване 2 місце. Зараз позиції партії значно похитнулися. Мунтян став токсичним і для партії, і для Юлії Тимошенко. Суд відсторонив його від посади голови облради вже втретє. Розгорілися скандали з призначеннями за фіктивними конкурсами головних лікарів у лікарнях міста і області.   Мунтяна асоціюють із знищенням дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора» і Чернівецької психлікарні. Разом з Мунтяном втрачатиме й ВО «Батьківщина». Вона таки поступиться місцем партії Петра Порошенка «Європейська Солідарність». Президентська партія й надалі утримуватиме першість у Чернівцях.

Таким чином до Чернівецької міської ради проходять тільки 4 партії. Хоч у лютому «Голос» Святослава Вакарчука був на межі подолання 5-відсоткового бар’єру. Але у зв’язку з помилками, допущеними лідером, його партія втратить шанс отримати хоча б один мандат у Чернівцях.

Цікавими виявилися й вікові уподобання чернівчан. Тут слід відмітити те, що «Слуга народу» і Віталій Другановський мають авторитет і підтримку молоді. А Каспрук, Пуршага та Михайлішин ділять між собою електорат тих, кому за 60 років.

Не виключена можливість участі у виборах штучної партії «чернівчан», яку асоціюють з Миколою Федоруком. Але шансів ця політична сила вже не має.

(далі буде)

Петро Кобевко

peredplata