Василь Бабух про буковинські ґоґодзи

У говірці гуцулів нерідко подибується слово “гогодзи”.Інородці сприймають його з подивом, а дехто навіть з іронією: мовляв, що воно таке і звідки взялося?Не кожен з горян здатний пояснити конкретику цієї лексеми. Виручає в такому випадку молодь,яка знає таємниці місцевого діалекту. Гогодзами,з’ясовується, горяни називають ягоди брусниці.
У гуцулів – ця рослина у великій повазі.
У кожній домівці карпатського регіону неодмінно знайдеться в домі продукція, виготовлена з чорниці.Якщо немає консервованих ягід, то неодмінно є сухе листя. Відвар із нього має сильну жовчогінну та дезинфікуючу дію. Його рекомендують також для виведення каміння з нирок, при подагрі, ревматизмі, пієлонефриті та цистіті.
Готують настоянку так: 10 г сушеного листя заливають склянкою води, кип’ятять 10 хвилин. Відстояний 2 години відвар п’ють по склянці двічі на день.Відомий путильський травник Штефан Генцар рекомендує брусницю також при енурезі.Тим,хто має з цим проблеми, він радить пити такий настій: треба взяти дві столові ложки ягід із листями брусниці та звіробою, залити цю сумішку трьома склянками окропу і кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні. Після охолодження відвар слід процідити й пити упродовж дня ковтками, починаючи з 4-ої години ранку до моменту, коли вже пора лягати спати.
Препарати рослини мають легку сечогінну, в’яжучу та дію, знижують вміст цукру в крові. Настої і відвари листків корисні також при печінкових недугах, гастроентеритах, метеоризмі, запорах, сечокам’яній хворобі, хронічних запальних захворюваннях сечовивідних шляхів, нічному нетриманні сечі, цукровому діабеті, подагрі, ревматизмі, остеохондрозі та артритах різного походження.
Лікують гогодзами й гастрити зі зниженою кислотністю, туберкульоз легень, ревматизм. Плоди відомі як ефективний протицинготний засіб. Відвар ягід (морс) добре допомагає при гарячкових станах. Вживання свіжих плодів полегшує стан хворих при клімактеричних неврозах. Внутрішньо сік з ягід приймають при гіпотонії (пониженому артеріальному тиску), а зовнішньо його використовують для примочок (лишаї, екземи та інші шкірні захворювання).
За кількістю вітаміну А ґоґодзи займають домінуюче місце серед багатьох ягід, залишаючи позаду журавлину, яблука, лимон, чорницю й виноград. Особливо багата брусниця багата на вітамін С, В2, залізо, мідь.
Наприкінці серпня – на початку вересня карпатські схили й полонини починають рясніти яскраво-червоними ягодами ґоґодзів. Це найкращий час для споживання брусниці та приготування домашніх заготовок із неї. Завдяки високому вмісту смертельної для більшості мікробів бензойної кислоти, зібрані ґоґодзи не псуються впродовж кількох місяців навіть без додаткової обробки. Ягоди можна зберігати у воді або у слабкому цукровому сиропі впродовж цілої зими.
Лікувальні властивості мають і ягоди, і листя брусниці, вважає Штефан Генцар. Тому його слід мати в своїх домашніх аптечках.Листя гогодзів він радить збирати навесні до початку цвітіння або восени, починаючи з вересня – лише тоді воно буде цілющим. Листочки ґоґодзів, зірвані влітку, погано зберігаються, вони чорніють і єстаютьнепридатними для вживання,вважає травник. Сушать листя у затінку при кімнатній температурі, зберігають у картонних коробках.
Відвар із листя брусниці має сильну жовчогінну та дезинфікуючу дію. Його рекомендують для виведення каміння з нирок, при подагрі, ревматизмі, пієлонефриті та цистіті. Відвар готується так: 10 г сушеного листя заливають склянкою води, кип’ятять 10 хвилин. Відстояний 2 години відвар п’ють по склянці двічі на день. Іван Штефан Генцар рекомендує брусницю також при енурезі: для цього слід змішати по 2 столові ложки ягід із листями брусниці та звіробою, залити їх 3 склянками окропу і кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні. Після охолодження відвар проціджують і випивають упродовж дня ковтками, починаючи з 4 ранку і до моменту, настання сну.
За кількістю вітаміну А ґоґодзи займають чи не перше місце серед усіх ягід, залишаючи позаду журавлину, яблуко, лимон, чорницю й виноград. Ягода багата також на вітамін С, В2, залізо, мідь. Брусниця – один із найкращих ліків від авітамінозу, запевняє добродій Генцар: “Для поповнення запасу організму вітамінами найкраще кілька тижнів поспіль користуватися свіжими ягодами. Через два три-тижні зробити перерву, потім знову повторити курс вживання.”. Цілющі властивості ґоґодзів зберігаються також і в ягодах у власному соці та в перетертих із цукром.
Від застуди допоможе брусничний морс: склянку ягід заливають двома склянками води й кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, додають 5 малих ложок цукру. Проціджений морс п’ють по склянці щодня. В якості профілактики застудних захворювань дуже ефективна вітамінна настоянка з брусниці та шипшини: рівну кількість ягід цих рослин змішують, столову ложку суміші запарюють склянкою окропу, кип’ятять 10 хвилин, загортають та настоюють 4 години; приймають по півсклянки 2-3 рази на день. Варення з брусниці дають породіллям, щоб запобігти маститу та іншим запальним післяпологовим захворюванням -(по 2-3 ложки). А брусничне варення з медом вважається ефективним ліком від простатиту.
Гуцули навчилися також готувати мус гогодзовий. Рецепт цього чудового вітамінного напою такий: деревяний гарчик наповнюють джерельною водою, на дно посудини кладуть жмут житнього околота та декілька гілочок ялівцю, зверху на цю масу ставлять злегка потовчені ягоди брусниці.Через тиждень напій можна вживати.П’ють його по півкухля на день. Додавши в гарчик кілька сухариків житнього хліба та дрібку сухих дріжджів, можна одержати й дуже смачний квас.
Гуцули, які страждають серцевими недугами, поправляють своє здоров’я, вживаючи замість пігулок сирі ягоди гогодзів.
Брусничні плоди незамінні і в кулінарії. З них готують чудові соуси та приправи до м’яса свійських та диких тварин.
Колись в меню ресторану “Чернівці” була напрочуд смачна фірмова страва – судак, приготовлений у брусничному соусі.Якщо хочете почуватися в силі та при здоров’ї, не забутьте запастися на зиму гогодзами.Але не відкладайте цю справу на потім, щоб не прогавити моменту: серпень і вересень – місяці найсприятливіші для збору цілющих ягід. А про оптимальні строки збору листя ми вели мову вище.
Василь Бабух
Немає опису світлини.
 
 
 

 

 
 
Коментувати
 

peredplata