2014 РІК НАС НАВЧИВ: БУТИ ГОТОВИМИ ДО ВСЬОГО

На фронті триває затишшя, якщо вірити офіційним повідомленням. Насправді ж бойовики – російські найманці щоденно порушують режим тиші, провокуючи українських воїнів на відкриття вогню у відповідь. Путіну мир не потрібний, йому потрібно відродження СССР, у тому числі й шляхом масштабної війни. А зараз він має більш конкретну мету – пробити “сухопутний коридор” до Криму, щоб примусити Україну забезпечити окупований півострів дніпровською водою. Що Кремль може вдарити всіма засобами, ми вже знаємо.

Українці ще не забули, як під час Олімпіади в російському місті Сочі на Північний Кавказ під приводом “забезпечення безпеки” були стягнуті найкращі боєздатні частини збройних сил РФ. А після завершення Олімпіади їх перекинули у Крим і нахабно окупували цю частину української території, проголосивши її “своєю”. Потім завдалили удару на Донбасі, чим розпочали довгу російсько-українську війну, яка тягнеться вже більше, ніж Перша світова війна, наближаючись впритул до тривалості Другої світової (1939-1945 рр.). Пам’ятати це повинні, знаючи, з ким маємо справу.

На Північний Кавказ, неподалік кордонів з Україною, знову стягнуті великі сили російської армії. У понеділок, 21 вересня там розпочалися командно-штабні навчання “Кавказ – 2020”, в яких беруть участь 80 тисяч військовослужбовців. Там задіяні не лише російські війська, але і військові підрозділи країн, які Москва вважає своїми союзниками – Білорусі, Вірменії, Ірану, Китаю, М’янми і Пакистану. Тренуються не лише штабники, як можно було судити з назви навчань, але і бойові підрозділи – з використанням бронетехніки, артилерії, авіації тощо. Де гарантії, що після завершення навчань ці бойові частини повернуться в місця своєї постійної дислокації, а не будуть кинуті проти України?

Сумний досвід 2014 року у Києві все ж врахували. На Миколаївщині проходять наші військові маневри під назвою “Спільні зусилля”. Під час цих навчань вперше було здійснено висадку великого британського повітряного десанту з літаків, які прилетіли в Україну зі своїх баз. НАТО демонструє – цього разу Україну не покинуть напризволяще. А перед початком цих навчань над півднем України поблизу Криму пролетіли американські стратегічні бомбардувальники Б-52 у супроводі українських винищувачів. Це була відповідь на масштабні маневри російського військово-морського флоту біля українських чорноморських берегів.

Флотськими маневрами Кремль демонструє Києву: ми фактично відрізали вас від Азовського моря, перетворивши його на своє внутрішнє озеро, тепер же відріжемо і від Чорного моря. На жаль, українські військово-морські сили не можуть на рівних протистояти Чорноморському флоту РФ – більшість наших бойових кораблів у 2014 р. росіяни захопили в Криму. Але ті сили, які залишилися, нині проводять навчання на морі, чим демонструють – у разі нападу будемо чинити опір. До Чорного моря увійшли чотири військові кораблі не чорноморських країн НАТО (максимум того, що можливо за міжнародними угодами). Крім того, у разі необхідності на допомогу можуть прийти флоти чорноморських держав НАТО – Туреччини, Болгарії, Румунії. Разом вони переважать російські сили на Чорному морі.

Проходять військові маневри і на Львівщині, їхня назва “Об’єднані зусилля – 2020”. У них беруть участь військовослужбовці  країн НАТО – американці, британці, румуни та деякі інші. У ході цих навчань з американських конвертопланів (гібрид вертольоту і літака) був висаджений десант, в якому спільно діяли американські та українські військовослужбовці. Відпрацьовуються спільні дії, які можуть знадобитися у разі відбиття ворожої агресії об’єднаними зусиллями України та Північноатлантичного альянсу. А ситуація така, що вже не до жартів навіть актору-коміку Зеленському.

Президент України у своєму виступі, який має пролунати в Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН (через пандемію лідери держав туди не можуть приїхати особисто), нарешті, і росіян назвав агресорами, і сказав дуже важливу річ: нинішня російсько-українська війна – це “війна в Європі”. Чим швидше зрозуміє Європа реальну небезпеку з боку агресора, тим краще для всього світу.  З минулого необхідно робити висновки. Українські військовики роблять висновки з трагедії 2014 року. Тож хай і європейці зроблять відповідні висновки із значно масштабнішої трагедії 1939 р., коли Гітлер і Сталін своїми ударами знищили Польську державу, а німецька агресія проти поляків розпочала Другу світову війну. Нині ми спільними зусиллями можемо попередити таке лихо, якщо зупинимо провокаторів вчасно.

 

Ігор Буркут, політолог

 

peredplata