“Коли людина помирає, залишається її погляд”: лікарка про найважчі моменти роботи з хворими на COVID-19.

Перша частина

Інфекціоністка Ольга Кобевко розповіла, коли хворим потрібна госпіталізація, які ускладнення дає коронавірус і чому у багатьох – різні симптоми.

Ольга Кобевко – лікар-інфекціоніст, волонтерка і за версією читачів журналу “Фокус” – одна з найвливовіших жінок України. Ми поспілкувались з нею після її тривалого робочого дня. Домовляючись про розмову, вона нас попередила – може затриматися і надовго. Так і сталось. Через зайнятісь лікарки наше інтерв’ю розпочалось ввечері, о 21:00. Ольга Кобевко працює одразу у двох медзакладах – в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні і відтоді, як пандемія охопила Україну, їй довелось допомагати ще й у міській.

Перш ніж розпитати про лікування хворих на COVID-19, ТСН.ua поцікавився в Ольги Кобевко, чи не шкодує вона про колись обрану професію, що найважче у роботі з інфікованими людьми, і як її рідні сприймають те, що вона щоденно стикається зі смертельнонебезпечним вірусом.

Як минув ваш день?

У мене робочий день загалом складний, але для мене вже звичний такий режим. Вранці я їду в обласну лікарню, де працюю до обіду, а вже після обіду переїжджаю у першу міську лікарню. Там у березні створили базу для пацієнтів з коронавірусом, але у них не було інфекціоніста, тому мене запросили туди на допомогу і після обіду я вже там, якщо не чергую.

Читайте також:
“Важко пояснити пацієнту, чому за лікування COVID-19 доводиться платити”: інтерв’ю з лікаркою Ольгою Кобевко

Ввечері після крайніх пацієнтів, які надходять, я вже намагаюсь йти до дому, адже у мене є син, кіт і доводиться вирішувати побутові справи. До вечора ще й тривалий час я залишаюсь на телефоні, бо є багато хворих друзів і знайомих, яким допомагаю, консультую, іноді коригую їхнє лікування.

Моє життя починається десь після 22:00. Скільки там ще вистачає часу на себе, то ще можу посидіти почитати і лягаю спати. Так я розвантажуюсь, бо раніше я лише розмовляла телефоном про коронавірус і давала консультації. Головне – виспатись, бо ще бувають добові чергування, і ось це – найважче.

Як ви стали інфекціоністкою? Це було спонтанне рішення чи обдумане?

Я взагалі хотіла бути венерологом, але в цей рік, коли я закінчувала університет, інтернатуру на цю спеціалізацію закрили, бо вже до того було випущено дуже багато спеціалістів. Тому я обрала інфекційні хвороби, бо це такий напрямок, який я люблю і з яким мені легко.

Якби ви ще студенткою знали, що попереду на світ очікує пандемія коронавірусу, чи б не змінили рішення стати інфекціоністкою?

Ні, навпаки. Розумієте, коли почалась Помаранчева Революція, я була вагітною. Тоді була холодна погода і багато мітингувальників потребували медичного огляду. Я була тоді ще студенткою, але я вже допомагала їм, як медик. Потім був Майдан, а потім війна. І я завжди залишалася на передовій, як волонтер. Навіть, якщо б я не була лікарем, я б все рівно була прив’язана до цієї пандемії, щоб просто допомагати. У мене так, мабуть, з дитинства. Ще в 15-16 років, коли я навчалась в медучилищі, я ходила після обіду з подругою у дитячий будинок. Там ми допомагали переодягати дітей, прибирали, готували. Я по-іншому не могла б жити.

Ви цього місяця увійшла в десятку рейтингу найвпливовіших жінок України за версією читачів Інтернет-рейтингу журналу “Фокус”. У топ-10, зокрема, увішли Юлія Тимошенко, Марина Порошенко, Олена Зеленська. Що для вас це означає?

Це була для мене дуже дивна ситуація. Я була на роботі, мені сигналив телефон, що мене хтось, десь позначив і Facebook розпізнав моє обличчя. Я почала відкривати ці сторінки, не могла зрозуміти, що це таке, адже був перехід з одного посилання на інше. Я вже навіть почала трішки нервуватись і бачу, що раптом показує мене. І я настільки здивована була, бо не могла зрозуміти, що це за рейтинг. І я бачу всіх відомих людей і там є Оля Кобевко. Я, можливо, відома в регіоні, в медичних колах, але ніколи не думала, що я можу потрапити в загальноукраїнський рейтинг, і це для мене був такий приємний шок.

Як ваша родина ставиться до вашої роботи?

Вони завжди мене підтримують і допомагають. Коли почалась пандемія, я їм пояснила, що не буду контактувати з ними. Але вони мені щодня під двері приносили смаколики і залишали. Мама готувала мені їсти, бо розуміла, що я приходжу дуже пізно і не зможу сама собі приготувати. Я перебивалась канапками. І вона мені могла залишити банку супу просто під дверями. Син також мене підтримував, хоча ми були на відстані перший час.

 

ПРО ЛІКУВАННЯ COVID-19
Зараз багатьом людям доводиться лікувати коронавірус вдома. Тож як правильно це робити?

Я проти того, щоб на загал називати якийсь препарат, бо це може призвести для непоправних наслідків. Для того, щоб лікуватись вдома, потрібно, щоб стан дозволяв, а його визначає сімейний лікар. Всі ми різні і до кожної людини має бути індивідуальний підхід. Кожен, хто залишається вдома, повинен розуміти, що в цей період він має бути на зв’язку з сімейним лікарем, щоб попереджувати про зміну стану, про перебіг хвороби загалом.


Фото / Ольги Кобевко
ЛЮДИ БЕЗ ПАТОЛОГІЙ ТЕЖ ВАЖКО ХВОРІЮТЬ
Які пацієнти, за вашими спостереженнями, мають тяжкий перебіг коронавірусу? Що є причиною – вік, хронічні захворювання, неправильне лікування?

Ні, ми можемо говорити про те, що дійсно є групи ризику при коронавірусі. Це – люди з онкозахворюваннями, судинними, нирковими захворюваннями, цукровим діабетом. Вони – в першій групі ризику. Ми помітили, що вірус вражає більше таких людей. Ми ще не впевнені, чи це на фоні імунітету, чи вірус справді сприятливий до певного типу клітин.

Знаємо, що він вражає кров, внутрішню стінку судин. Це такі попередні дослідження. Тому такі люди одразу є в групі ризику.

І далі у нас було дуже багато здорових людей, які не мали супутніх патологій. Днями помер від коронавірусу дуже відомий блогер. Його дружина стверджувала, що лише люди з патологіями можуть захворіти. Але це не так. У нас було дуже багато спортсменів, здорових людей, які вели правильний спосіб життя, стежили за своїм харчуванням. І зараз у нас кілька таких людей лікуються і у них певний розвиток пневмонії не з легким перебігом. Тому не можна стверджувати на 100%, що це інфекція вражає людей, у кого є якісь важкі захворювання.

УСКЛАДНЕННЯ ВІД COVID-19
Які ускладнення виникають після коронавірусу?

Перше, що уражується це – легенева тканина. І дійсно, у всіх пацієнтів, які мали пневмонію, у них залишається фіброз на різних рівнях розвитку і в різних стадіях. Фіброз легень дуже часто може залишатись у такому вигляді, що заважає людині жити. Постійно виявляється якась задишка. Люди навіть після двох місяців хвороби кажуть, що їм все ще важко довго ходити пішки чи підніматися сходами, вони це відчувають.

Про якісь віддалені наслідки говорити ще рано, тому що треба ще хоча б рік, щоб проциркулював вірус, аби ми зробили якісь висновки.

Відомо, що коронавірус має різний перебіг, навіть в одній родині – у когось закладений ніс, у когось болить горло, у когось все починається з кашлю? Чому так відбувається?

Кожний організм є індивідуальним, також відіграє роль наявність супутніх патологій. Так часом відбувається, що в одній сім’ї хворіють кілька людей, але у кожного різний перебіг, і навіть різна симптоматика, але всі можуть бути з підтвердженим коронавірусом.

Коли людині потрібна госпіталізація?

У нас є певні норми, за якими ми визначаємо необхідність в госпіталізації. Це вже розвиток дихальної недостатності.


Інфекційне відділення Чернівецької обласної лікарні, фото Ольги Кобевко
Який середній показник смертності за добу у вашій області?

В середньому 4-6 пацієнтів щодня.

“ЛІКАРЮ, СКАЖІТЬ, Я ВИЙДУ З ЦЬОГО?..”
Що найважче у вашій роботі з пацієнтами, хворими на COVID-19?

Коли людина питає, що її чекає… Коли критичні пацієнти запитують, чи вони виживуть. Найскладніше, коли бачиш критичного пацієнта, і людина з таким сподіванням в очах дивиться на тебе і просто питає: “Лікарю, скажіть, я вийду з цього? Я зможу чи ні?” Так, ми підтримуємо їх, пояснюємо, а коли така людина помирає, залишається цей погляд… Завжди, в думках.

Що б ви сказали скептикам, людям, які не вірять в існування коронавірусу?

Таких людей переконати неможливо. Я просто хотіла б їх попросити: маєте таку думку, то маєте, але не поширюйте її далі. Просто не шкодьте.

Нагадаємо, у першій частині інтерв’ю Ольга Кобевко розповіла ТСН.ua, чому хворим на COVID-19 пацієнтам доводиться платити за своє лікування, чого очікувати від пандемії восени і чого бояться лікарі. Більше читайте тут: https://tsn.ua/coronavirus/koli-lyudina-pomiraye-zalishayetsya-yiyi-poglyad-likarka-pro-nayvazhchi-momenti-roboti-z-hvorimi-na-covid-19-1650338.html

peredplata