Рятівний ковток повітря

Відколи почала набирати все загрозливіших розмірів пандемія, чернівецький тележурналіст В’ячеслав Хабайло з оператором Віталієм Яскевичем фіксували на відео самовіддану боротьбу буковинських лікарів за життя пацієнтів, уражених підступною хворобою. Нині працюють над монтажем зворушливого документального фільму, який назвали «Дихати».

ЗА СЛОВАМИ В’ячеслава Хабайла, цю тему намагалися висвітлити відверто. «На жаль, коронавірус не міф, — каже журналіст. — Коли, не дай Бог, хвороба зачіпає когось із рідних чи близьких, хтось опиняється в реанімації, тоді люди змінюють свою думку. Я це все бачив на власні очі, пропустив через себе. Лікарі, працюючи по 12-14 годин, втомлені та мокрі просто падали з ніг».

Медзаклади до боротьби із COVID-19 виявилися слабо підготовленими, тому, як уже повелося, розв’язання багатьох проблем узяли на себе волонтери. Допоки «обличчям» розвернеться до цього неповоротка державна машина.

«Волонтери, які весною включилися в роботу, забезпечили нас кисневими концентраторами і різними побутовими дрібницями, — розповіла в одному з інтерв’ю відома на Буковині громадська активістка, лікарка-інфекціоністка обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко. — Якщо ж говорити про покращання умов для пацієнтів і медиків загалом, то радикальних змін немає. За літо не зробили ремонтів, не додали рукомийників. Досі нема гарячої води, хоча про бойлери можна було б подумати. У нас хворі лежать у відділенні по два-три тижні без можливості помитися. Ці проблеми можна було усунути, тим паче, для цього не потрібні значні витрати».

У байдужості до проблем медиків, які борються з коронавірусом, Ольга Кобевко нещодавно звинуватила керівництво обласної державної адміністрації: «Влада за сім місяців епідемії не доклала жодних зусиль для забезпечення лікарні киснем та концентраторами. Це кричуща проблема, яка існує від початку весни і не розв’язується дотепер. Інфекційне відділення обласної лікарні, яке є опорним для прийому пацієнтів із коронавірусом, на сьогодні має чотири точки з киснем і купу поламаних концентраторів. Концентратори не витримують, просто перегріваються. Хворі синіють, задихаються, а ти не розумієш, куди ти їх маєш підключити. Люди приходять зі своїми балонами…»

Реакція на таку відвертість була двоякою.

«Ольга Кобевко має цілковиту рацію, — з’явилися відгуки у соцмережах. — Те, як працюють інфекціоністи, заслуговує на велику повагу і вдячність. Європейські лікарі в набагато кращих умовах не витримували фізичного і психічного перевантаження… Про підвід кисню до ліжок ще на початку весни лікарі піднімали питання, записували в протоколи всіх нарад, а нічого не зроблено — посадовці грались у вибори. Оце так діє комісія надзвичайна… У час війни з вірусом влада повинна об’єднувати зусилля з громадськістю та професійною медичною спільнотою, а не чинити тиск на лікарів, які публічно говорять про наявні проблеми».

Остання репліка стосувалася реакції владних чиновників на поширену Ольгою Кобевко інформацію. Заступниця голови ОДА Наталія Гусак тут же звернулась із заявою до правоохоронних органів, аби перевірили, «на кого мав бути розрахований допис лікарки».

Медик розцінила це як тиск: «Я повинна у слідчого давати пояснення, замість того, щоб бути на обході пацієнтів і комусь допомогти».

Однак, виявляється, і чиновниця мала такий же намір — допомогти: «Мені, як посадовій особі, зі сторінки Ольги Кобевко стало відомо, що в палатах окремих відділень обласної клінічної лікарні пацієнти змушені приносити балони з киснем, — коментувала Наталія Гусак. — Знаючи, наскільки це небезпечно, я звернулася до правоохоронців із заявою, аби вони з’ясували походження цього кисню. Знаємо про низку нещасних випадків в інших країнах під час пандемії COVID-19, коли вибухали кисневі балони. Ми повинні були з’ясувати, хто винен у тому, що на територію лікарні заносять кисень невідомого походження, хто бере на себе відповідальність підключати хворого до газу невідомого походження».

А хто винен, що хворі синіють, задихаються, бо легеням бракує ковтка збагаченого киснем повітря? Про це промовчала посадова особа. А люди у відчаї рятуються хто чим може. Тому порадимо можновладцям: якщо вже наламали дров, то хоча б зробіть вигляд, що готуєтеся до зими.

Кисень — те, чого найбільше потребують важкі хворі на коронавірус. Уряд вимагає забезпечити ним лікарняні ліжка на 80%, а на сьогодні в медзакладах краю він підведений лише до 32% ліжок, які призначені для ковідних пацієнтів. Лікарі кажуть, що цього вкрай мало, адже в «червоній» зоні опинилися вже дев’ять районів. Державна комісія з надзвичайних ситуацій вирішила три лікарні — Чернівецьку міську №1, Кіцманську районну та обласну клінічну — повністю перепрофілювати для лікування хворих на COVID-19. Таким чином кількість ліжок збільшиться із 344 до 785.

Нарешті з Києва надійшла обнадійлива звістка — Кабмін виділив 25 мільйонів гривень для збільшення кількості стаціонарних точок доступу до кисню у чотирьох медзакладах Буковини — обласній клінічній лікарні, міській №3, Кіцманській та Сторожинецькій. Де не зможуть швидко змонтувати ці системи, повинні закупити кисневі концентратори.

P.S. Коли цей матеріал був підготовлений до друку, стало відомо, що в інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні нарешті встановили станцію подачі кисню, чого впродовж багатьох місяців добивалася лікарка Ольга Кобевко.

Із обіцяних Кабміном 25 мільйонів гривень для збільшення кількості стаціонарних точок доступу до кисню у чотирьох базових лікарнях, де лікують хворих на коронавірус, Буковина цього тижня має одержати близько 14,6 мільйона гривень. Чернівецька ОДА вже похвалила себе на своєму сайті: «Наша команда наразі по киснезабезпеченню лікарень робить те, що не робилося останніх 30 років».

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

peredplata