ЩЕ ОДНА ФОРТЕЦЯ У ЧОРНІВСЬКОМУ ЛІСІ З ПЕЧЕРОЮ, ВХІД ДО ЯКОЇ ІСНУЄ ДО СЬОГОДНІШНЬОГО ДНЯ ….

Наприкінці Х ст. Буковина остаточно увійшла до складу Київської держави. В цей час неподалік від Чорнівського гнізда поселень з метою “окняжіння” території київські воїни спорудили князівську фортецю. Вона розміщувалася між нинішніми селами Чорнівка й Горішні Шерівці, на одній з найвищих гір Хотинської височини, що підноситься на 483 м і називається Городище. Ця фортеця панувала над величезною територією як опорний пункт князівської влади й основний центр феодальної експлуатації місцевого населення. Відбувалося окняжіння сільських общин (в тому числі чорнівської), які змушені були платити данину на користь великого князя. В цей період внаслідок боротьби центральної влади з місцевим сепаратизмом відбулося масове знищення старих адміністративно-господарських центрів. Чорнівський комплекс поселень теж зазнав змін.
Після нападів – міжусобиць князів, дане городище почало занепадати та на початок ХІІ ст. повністю припинило свою господарську діяльність. Мешканці з даної території поступово засиляли велике поселення «Пуста Чорнівка» та інші поселення навколо Чорнівської феодальної укріпленої садиби ХІІ-ХІІІ ст., яка став новим адміністративним центром.
Про існування там городища зараз нагадує, хіба що печера, точніше 6-7 метрів входу до цієї печери. Вона кам’яна, має ширину 80-90 см, у деяких місцях ширина досягає 1 м. Довжина печери – зигзагоподібна. Цікаво, що в печері полум’я свічки згасає за пару секунд. Також, місцеві жителі спостерігали, що у печері швидко «сідають» батарейки у ліхтарях. З одної з легенд, яку розповідають жителі села Чорнівка, печера мала хід аж до Чорнівського млина (3 км). Чи ця печера є природнього походження, чи рукотворна – відповіді на це питання мають дати науковці. Але для чорнівчан печера є справжнім історичним скарбом та предмет гордості.
(Використані матеріали: ФЕДОРУК А.В. «ГНІЗДА ПОСЕЛЕНЬ НА ТЕРИТОРІЇ МІЖ ВЕРХНІМ СІРЕТОМ ТА СЕРЕДНІМ ДНІСТРОМ У VІІІ – ХІІІ ст.»)
May be an image of map та текст
 
 
Георгій Бота, староста Чорнівки
 
 

peredplata