Новобраний мер Чернівців, летовище та потяги

Новобраний мер Чернівців Роман Клічук таки хоче наробити тут справ чимало і чималих.

То він піднімає непідняте: сміттєпереробний завод.

То поїзди до Чернівців хоче, аби їздили по п’ять на добу.

То літаки до неба запускає.

Плани грандіозні. Містові і людям потрібні. Але підняти їх, осилити, то треба таки мати велике здоров’я, велику силу, гроші і, як мінімум у Києві дюжину дядьків.

Чи має щось з вище переліченого мер Роман Клічук?

Дещо у нього таки є.

І найкраще – це таки справжній ентузіазм. Щоправда, на ньому одному далеко не заїдеш і не залетиш.

Клічук не зважає на те, що про нього кажуть і тим паче, що про нього думають. Він працює.

До летовища взявся не на жарт. Знайшов якогось бізнесмена і фірму, яка має цілий літакопарк часів пізнього Брежнєва. Тобто в Україні комусь таки вдалося зберегти чимало літаків системи АН. Також легкі в експлуатації та в ремонті. Дивно, що досі в Україні не знайшлося жодного летовища, яке б могло і хотіло прийняти на обслуговування кілька десятків літаків колишнього СССРу.

 

Роман Клічук сподівається, що Чернівцям буде під силу утримувати, обслуговувати, ремонтувати і запускати в небо «АНи».

Тож за сприятливих умов на всій території летовища уже скоро буде цілий літакопарк. І Чернівці можуть перетворитися на центр польотів по всій Україні та ближніх зарубіжних країн.

Колись АН-24 з Чернівців до Києва літав за 1 годину 20 хвилин. Квиток коштував 11 рублів (для студентів).

Якщо таким чином мер Клічук хоче нам повернути Союз, то чернівчани не матимуть жодних заперечень.

Але є одне (чи навіть не одне) але… За часи руїни летовища у Чернівцях сталися зміни не на користь міста.

Спочатку з якогось дива обласна рада передала аеропорт у руки міській раді. Це було ще за Федорука. А міський голова і депутати зробили вигляд активної діяльності. Вони кликали сюди літак з Донецька і Дніпропетровська, з Тель-Авіва і Хайфи… Приїжджали бізнесмени і «остапи бендери». Вони змальовували Чернівці, як Нью-Васюки, на прес-конференціях хвалили себе і владу, розповідали про майбутні висоти своїх залізних птахів… пили шампанське з ананасами і відлітали туди, звідки прилетіли. Не видно було, аби хтось із них вдруге прилітав до Чернівців. Хоча був один чернівчанин з Хайфи. Він ще раз спробував щось налагодити якийсь бізнес тут. Але без літаків. З брусницькою водою. І те йому не вдалося. З усіх тих великих планів наш земляк з Хайфи відновив синагогу на Сагайдачного і більше з нашою владою жодних справ мати не захотів.

А містом у ті часи повзли чутки. Одна страшніша іншої. Хтось казав, що Микола Федорук уже давно поділив землю летовища для будівництва житлових котеджів. Згодом Богдан Ковалюк таки зірвав 1 млн грн. за абсурдну ідею збудувати тунель під злітною смугою. Цікаво: хто такий великий дурень був у міській раді, який повірив у цей абсурд?

Це був Олексій Каспрук. Бо він голосував на виконкомі, аби міська рада на проект тунелю виділила майже мільйон гривень.

Гроші взяли, а тунелю нема і не буде.

А щодо котеджів, щодо житлового масиву, то тут є питання. Бо за часів розвалу летовища довкола аеропорту почали рости, як гриби після дощу, житлові будинки. Спочатку одноповерхові. Згодом триповерхові. А зараз уже на полі Чагра біля вулиці Миколаївської виростають і п’ятиповерхівки.

Якщо такі будинки споруджують недалеко від злітної смуги, то це означає, що жодні літаки там літати не будуть.

Значить чутки про забудову летовища ще у часи Миколи Федорука мали під собою незаперечну основу. Воно таки виглядає на те, що летовища у Чернівцях не буде.

І хтозна, чи це правильно, чи ні. Бо місто розростається. Летовище вже знаходиться у міській площині. Довкола будуються підприємства та житлові будинки. Місто наступає на злітну смугу. А так не повинно бути.

Хоча Буковина має можливість спорудження аеропорту зі всією інфраструктурою. Колись у Лужанах (це 20 км від Чернівців) дислокувався вертолітний полк. Залишилися злітні смуги, ангари, приміщення. Є і земля. Хоча подейкують. Що колишній голова обласної ради (родом з Лужан) вже поклав око на цю землю. А, може, й купив її. За таких умов область мусить землю повернути у свою власність або відкупити. І збудувати сучасне летовище. А вже після цього там створити отой ХАБ* для «АНушок».

Де взяти гроші?

Та з землі, яку будуть продавати для будівництва житла на теперішніх просторах аеропорту. Який варіант ХАБу вибере мер Роман Клічук, залежатиме від того, як розуміють проблему не тільки у Чернівцях, а й у Києві. А там її, напевне, не розуміють. Бо недавно президент Зеленський заявив, що для розвитку летовища у Чернівцях держава виділяє кілька мільйонів гривень. Іх закопають у злітну смугу.

А що робити з житловими будинками, які уже виросли довкола летовища?

ЧАС покаже.

(Далі буде)

Петро Кобевко

*ХАБ – на транспортів, в авіації – пересадковий, перевантажувальний транспортний вузол.

 

 

peredplata