Covid-19 на Буковині: про вакцинацію, локдаун та зарплати лікарів

Вакцина або смерть

Україна, як і увесь світ вступає у третю стадію пандемії COVID-19.

Вірус стає небезпечним і жорстоким. Він уже мутований і непередбачуваний. Вражає будь-кого і будь-коли. Мало хто вже знає, яким чином і де він зародився. Різко зросла кількість смертей від COVID-19.

Чернівецька область ніяк не може подолати хворобу. Якщо раніше помирало 3-6 людей на добу, то зараз – по 15-18 людей.

Лікарка-інфекціоністка вищої категорії Чернівецької ОКЛ Ольга Кобевко не перестає штовхати владу і медкерівників до ефективнішої роботи щодо забезпечення лікарень киснем, ШВЛ, медперсоналом. Але її потуги вже більше року розбиваються об вимурувані стіни байдужості та бюрократії.

Для голови ОДА Сергія Осачука пандемія стала майданчиком, на якому він, ніби робот щовечора озвучує кількість інфікованих за день, величину смертей та інфікованих.

Його заступниця Наталія Гусак з COVIDу зробила для себе піар-кампанію. Вона носиться по лікарнях, збирає наради, проголошує промови, робить вигляд бурхливої діяльності. Натомість за рік область майже не просунулась у вирішені проблем лікарень, забезпечення їх киснем, ліками та резервом лікарів.

На Київ посилають якісь незрозумілі звіти, де ледь не тішаться з того, що Чернівецька область займає лідируючі (!) позиції по кількості хворих і смертей.

Ми пам’ятаємо, як рік тому в. о.  гендиректора лікаря ОКЛ Цинтар разом зі своїми підлабузниками урочисто приймали нагороди від організації «Книга рекордів України». Їх нагороджували за те, що у Чернівцях вилікували першого хворого.

Тоді Ольга Кобевко з сумом констатувала неадекватність подібного вчинку.

  • Коли вилікуємо останнього хворого, тоді будемо святкувати і різні нагороди приймати, – казала вона.

Але чомусь її не слухали.

Почалася перша хвиля COVID. Невмілі та боягузливі рішення влади, які ніби й вводили карантинні обмеження, а насправді сприяли масовому зараженню людей.

Тож треба було додуматися до того, аби у п’ятницю по обіді звертатися до всіх людей, аби вони готувалися до введення локдауну вихідного дня. Через кілька годин біля продовольчих магазинів та аптек збиралися величезні черги. Там хворобу передавали один одному.

Далі лобісти від влади дозволяли під час локдауну працювати супермаркетам, ломбардам, банкам і навіть «Епіцентрам».

Підлила оливи у вогонь пандемії московська церква. Попи прямим текстом закликали людей ходити до церков без масок і захисту.

Влада перепудилася і пустила все на самоплив.

На літо хвороба трохи вщухла. І Ольга Кобевко знову почала бити тривогу. У лікарнях не було кисню і не підготовлені кисневі станції.

Замість того, аби прислухатися до лікарки, Осачук та Гусак організували кампанію з її дискредитації.

У звітах на Київ вони хвалилися своїми досягненнями, яких не було. А правдиві і тривожні повідомлення Ольги Кобевко подавали, як її особисті образи.

Потім в.о. гендиректора, якого суд відсторонив від посади, спробував налаштувати проти Ольги Петрівни медперсонал. До честі лікарів, медсестер і санітарок, вони не піддалися на провокації, які влаштував він та його прислужники. (Хоча знайшлася одна, яка написала донос на Ольгу Кобевко).

Друга хвиля пандемії восени підтвердила, що лікарка у всьому була права. У лікарнях люди задихалися без кисню. Почалися перебої з електропостачанням. В інфекційному відділенні не було елементарних умов ні для медперсоналу, ні для хворих. Там не було навіть гарячої води. Коли про це дізналися волонтери, вони закупили бойлери. Але адміністрація не спромоглася їх встановити.

Для чернівецьких чиновників найголовніше – подати добрі звіти у столицю. Аби там чогось поганого про них не подумали. Тому знову таки хвалилися якимись результатами (кількістю померлих та хворих) і майже нічого не робили для створення умов у медзакладах.

Як їм вдалося провести навколо інфекційного відділення міністра охорони здоров’я Максима Степанова і не показати руїну всередині, знають тільки Осачук, Гусак та Цинтар. Задоволений побаченим міністр відбув до Києва, а заввідділенням  отримала звання «Заслуженої лікарки України». Хоча на час розгулу епідемії її більше у відділені не було, ніж було.

І все ж таки Ольга Кобевко скільки могла, стільки зробила, аби у лікарні підвели кисень до всіх ковідних ліжок. Аби підремонтували електрику.

Далі цього не йшло.

Влада та адміністрація спочивали на лаврах. Бо президент Зеленський похвалив Осачука, а той міцно разом з Соросом тримав за руку Гусак.

Зимовий локдаун був якийсь недолугий. Бо спочатку люди святкували Різдво, Новий рік, ходили довкола ялинок і влаштовували гучні застілля. А потім їм сказали, що «досить», пора відпочивати від відпочинку. І послали людей на локдаун.

Цей локдаун нічим не відрізнявся від весняного. Хіба що активною роботою переповнених гірських курортів. Після локдауну вірус ніби з ланца зірвався. І його зараз не зупинити.

Знову Ольга Кобевко б’є на сполох. Знову область не готова. Знову тільки «весільні» звіти до Києва.

А на Буковині вмирають люди. Лікарі виснажені до краю.

І ніби насміхаючись,  з медиків зняли будь-які доплати. Зарплата лікаря вищої категорії стала знову трохи більше 5 000 гривень. Натомість в. о. гендиректора, якого суд відсторонив від посади, отримує по 78 000 грн.

Врятувати націю може і повинна тільки вакцинація. Але брехлива і тупа влада від Києва до Чернівців настільки забрехалася, що люди не довіряють вакцинам з Індії.

Бо брехали, що вакцини будуть з Європи, Америки. Для чого?

Самі не знають. А тепер спробуйте переконати всіх, що вакцина безпечна і вона врятує не тільки від  хвороби, а й від смерті.

У перший день вакцинації, знову ж таки, через тупі рішення влади, утилізували 6 доз вакцини. Бо кожен флакон має 10 доз. А використали для вакцинації лікарів всього 34. Відкриті флакони можна було зберігати кілька годин.

Тоді знову Ольга Кобевко запропонувала, аби залишками вакцин щодня щепити тих, хто цього потребує і бажає вакцинуватися.

Її підтримали лідери громадської думки, відомі у краю люди, артисти, художники і т. д. Зараз уже стається так, що залишками будуть вакцинуватися лікарі.

Але політики наганяють страху. І роблять все, аби люди не вакцинувалися. Влада не вміє і неспроможна діяти ефективно за цих умов.

Тому ця влада мусить піти.

Інакше біда буде всім…

***

Уже майже тиждень вся Україна обговорює дискусію Ольги Кобевко з міністром охорони здоров’я Максимом Степановим.

Ця дискусія відбулася у прямому ефірі телеканалу ІСTV.

 

Провал вакцинації   

Ольга Кобевко звернула увагу міністра на те, що на місцях координатори щеплення майже не комунікують з лікарями та населенням. Влада області в особах керівників ОДА, РДА, райрад, облради не показує приклад вакцинації. Вони не поспішають на щеплення. Більше того, навіть дорогоцінні вакцини розтринькують.

  • У перший день вакцинації на Буковині утилізували 6 доз вакцини, – говорила Ольга Кобевко. – Пане міністре, невже ви за цим байдуже спостерігаєте? Може ви цього не знаєте?

Міністр відповів, що МОЗ про це відомо.

  • Якщо є залишкова доза, спочатку йдемо по групах ризику, – говорить міністр. – Наприклад, вакцинуємо людей 70-80 років.

А відповідальність за комунікації лежить на ОДА, департаментах охорони здоров’я. У деяких областях виникають труднощі. Тому темпи вакцинації нас не влаштовують. Згідно плану тепер ми повинні би вже вийти на зовсім інші цифри.

Міністра водять кругами

Ольга Кобевко зауважила, що місцева влада обманює керівництво МОЗ. Не доносить йому проблеми лікарень та медиків.

  • Ви приїжджали у Чернівці і вас водили кругами, аби ви не зустрілися з Ольгою Кобевко, – сказала лікарка. – Бо я говорила правду. Моя вам порада: чуйте і прислухайтеся до практикуючих лікарів. Бо всі керівники, від заввідділів до начальників залежні від звітів, залежні від своїх посад. А ми відповідальні за здоров’я і життя людей.

Міністр не мав що відповісти на справедливий докір Ольги Кобевко.

Лікарів мають за рабів

Лікарям у “червоній” зоні карантину не виплачують зарплати у повному обсязі. Зокрема, медичним працівникам не виплачують обіцяні владою надбавки.

Про це заявила у Фейсбук лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

“Наше керівництво розуміє, що ми нікуди не дінемося, не залишимо людей і продовжимо працювати. Так, за лютий нам виплатити голі оклади. І це тільки в обласній лікарні, адже я ще працюю в міській лікарні, де виплати йдуть вчасно. Чому так – нам не пояснили, взагалі нікого до відома не поставили. Людей просто залишили напризволяще”, – сказала лікарка.

Більше того, керівники медичних закладів встановлюють для себе дуже високі оклади. Наприклад, у Чернівецькій ОКЛ виконуючий обов’язки гендиректора отримує 78 тис. грн. А лікарі вищої категорії у «червоній зоні»   – до 6 000 грн.

Міністр Степанов сказав, що “саме від таких, як пані Ольга”, він отримує всю інформацію щодо ситуації в лікарнях.

“Це в нас відбувається таке, в деяких районах. Ми перераховуємо кошти з урахуванням усіх надбавок. Ці 300%… Яким чином ми будемо реагувати? Ми вже почали реагувати. Тобто, всі звіти від кожної лікарні, яким перерахована така-то сума коштів, яка повинна враховувати, в тому числі, таку підвищену заробітну плату. Те, що не підвищена заробітна плата, буде закінчуватися кримінальними справами. Крапка”, – сказав Степанов.

 

Р.S. Редакції стало відомо, що відсторонений судом від посади гендиректор Чернівецької ОКЛ робить спроби дискредитувати лікарку Ольгу Кобевко.

Наприклад, він просить написати на неї наклеп однієї медички за те, що Ольга Петрівна прийняла хворого на лікування не у тому місці і не у той час. Ця написала. Але багато інших медиків відмовилися робити брудні і нечесні справи.

Громадськість Чернівців обурена діями керівництва області, департаменту охорони здоров’я та ОКЛ.

 

 

 

 

peredplata