МІЛІТАРИСТСЬКА ПАРАНОЙЯ

Останніми тижнями Москва все голосніше погрожує Україні широкомасштабними бойовими діями. До російсько-українського кордону перекидаються війська і бойова техніка, на лінії зіткнення почастішали обстріли з протилежного боку і майже щоденно гинуть наші воїни. А засоби масової інформації Російської Федерації відкрито закликають до знищення Української державності.
 
Раніше там домінував міф про те, що “росіяни і українці – один народ”. Нині йому на зміну прийшов інший: Україна,мовляв, “фашистська держава”, і завдання росіян – “знищити український фашизм”. Заклики бомбити Київ, наносити удар по Україні з усіх боків, знищувати якомога більше “українських фашистів” заполонили російські ЗМІ. Просувається ідея і про те, що в Україні буде вестися боротьба росіян також проти США, під управлінням яких нібито наша держава перебуває нині.
 
Співці російського мілітаризму виводять вже такі мелодії, які раніше не можна було уявити собі у страшному сні. Один з найбагатших телевізійних брехунів, мільйонер на прізвище Соловйов добалакався навіть до того, що запропонував “нанести невеликий ядерний удар” десь у безлюдній міцевості. Мета цього удару – налякати Захід, продемонструвати йому “рішучість Росії відстоювати свої інтереси будь-якими методами”. Заклик до ядерної війни інакше, ніж паранойю, оцінити неможливо.
 
На жаль, “лідер російської нації” Путін за двадцять років абсолютної влади остаточно втратив зв’язок з реальністю, і симптоми психічної хвороби у нього помічає все більше спеціалістів. А в авторитарних режимах порушення психіки правителя неминуче відбивається на всій політиці держави. Трагічність ситуації полягає в тому, що мільйони так званих”простих росіян” сприймають мілітаристську паранойю влади як норму і підтримують дії Кремля. На пікети протесту проти розпалювання воєнного психозу у всій багатомільйонний країні вийшли всього … шість чоловік!
 
Звідки така ненависть кремлівського режиму до України? Росія все більше відстає від розвинутих країн Заходу, а її правителі причину відставання бачать у тому, що їхня держава “втратила статус імперії”. Вихід вони вбачають у поверненні “втрачених земель”, насамперед – України Імперіалісти вважають, що без України вони залишатимуться азійською державою без прямого виходу до надбань європейської цивілізації.
 
Архаїчна свідомість Путіна і його оточення не сприймає думки про те, що час імперій вже минув безповоротно і розвиток сучасного світу визначають держави розвиненої демократії, які живуть за правилами, встановленими після Другої світової війни. Спроби же зруйнувати цю систему приречені на провал – вони викликають спротив сучасного світу, і опір архаїчним силам лише зростатиме. Саме це ми нині і спостерігаємо. Чим голосніше Москва погрожує війною, тим активніше діють країни НАТО. 
 
На її мілітаристську паранойю є дуже дієві ліки – міць наймогутніших армій світу, насамперед – американської. Україна вже почала отримувати сучасну американську зброю. здатну зупинити танкові колони Москви. А Туреччина поставляє в нашу країну сучасні ударні дрони “Байрактар”, які засвідчили свою високу ефективність у недавній війні Азербайджана з Вірменією. Росіяни не мають зброї, здатної усішно протистояти ударам “Байрактарів” з повітря. Це добре розуміють їхні генерали, які перед будь-якою військовою кампанією підраховують можливі втрати свої і противника. Російські втрати у випадку розширення бойових дій будуть такими високими, що путінський режим  повністю втратить соціальну підтримку у власній країні.
 
У 1904 році царський режим вирішив відволікти населення Російської імперії від невирішених соціальних проблем “маленькою переможною війною”. Хоча ура-патріоти обіцяли “закидати япошек шапками”, перемогла й війні саме Японія. Натомість Росія отримала свою першу революцію 1905-1907 років, Планували одне, отримали зовсім інше. Нинішня мілітаристська істерія також нічого доброго правителям Росії не принесе. А прискорити падіння путінського режиму вона цілком спроможна.
 
Ігор Буркут, політолог

peredplata