Чи зустрінуться два цьогорічних садгірських ювілеї?

Чи зустрінуться два цьогорічних садгірських ювілеї?
Восени цього року відзначатиме свій 250-ти річний ювілей місто Садгора, яке сьогодні становить невід’ємну частину столиці Буковини Чернівців.
І восени цього ж року виповнюється 150 років з часу написання однієї з перших українських оперет “Садогорський дяк”, укладеної двома блискучими творцями української культури – Сидором Воробкевичем, письменником та композитором, професором хорового співу в духовній семінарії в Чернівцях (музика) та Андрієм Стечинським, провідним актором, драматургом та директором (1894 – 1895) Руського народного театру Товариства “Руська Бесіда” (лібретто).
Виявилося, що оригінал музики до оперети “Садогорський дяк” зберігається в відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, забутий, здавалося б, назавжди і театрами, і музикантами, і громадськістю.
Я передав докладну інформацію про цю знахідку в громадський оргкомітет з святкування ювілею Садгори з пропозицією виконати бодай якусь частину інструментальної музики Сидора Воробкевича під час святкової церемонії, поєднавши два садгірських ювілеї.
Не впевнений, однак, що чернівецька міська рада, яка заклопотана нині знесенням пам’ятника Сидорові Воробкевича в Чернівцях, спроможеться посприяти організаційно та фінансово популяризації творчості автора перших українських оперет.
Хоча б не заважала!
Володимир Старик

peredplata