На Буковині суперафера у “Великому будівництві”

У селі Кам’янка (Глибоцького) нині Чернівецького району 156 першокласників вчитимуться у 3 (три) зміни. Тобто перша зміна – від 9.00 до 13.00.

Друга зміна – від 14.00  до 18.00.

Третя зміна – від 19.00 до 23.00.

Спати малюкам 6-7 років доведеться не більше 7-8 годин на добу.

Що сталося?

Минулого року губернатор Осачук і його поплічники напередодні 1 вересня приїхала у село. Вони там тішилися величною спорудою, яку реконструювали  і добудували корпуси школи та ДНЗ. Роботи виконано  кампанією депутата Чернівецької обласної ради Василя Бічера «Надія». Повстала новенька школа, сучасна, простора і така потрібна селу, де дітей народжується більше, ніж у всьому Путильському районі. Напередодні Бічер пообіцяв владі, що школа буде готова до 24 серпня. Влада раділа і приїхала до села.

Прекрасний «відосік» тоді було відзнято, нібито, з відкриття школи.

Всі тішилися «великим будівництвом». Тоді ще мало хто знав, що це «велике будівництво» вже введено у схеми «великого крадівництва».

І 156 дітей-першокласників цілий рік будуть тулитися у пристосованих приміщеннях, де на першому поверсі сільрада, на другому – класи.

«Відосік» про школу вийшов на славу. Всі плескали у долоні. Тільки осторонь цього свята стояв Василь Бічер. Він взяв багатомільйонний кредит. Він добудував школу. Він все зробив, як казали йому.

Але школу в експлуатацію не прийняли. Причин для цього не було, нема і не буде. Бо все зроблено. Навіть парти у Німеччині куплені, і ними завалені кімнати, де мали б учитися діти.

Що хочуть?

Напевне, хочуть таки відкатів. А Бічер не має звідки їх давати. Бо сам позичив грошей на будівництво. Кажуть ті, хто знається на цьому, що відкату треба дати, як мінімум 30 відсотків. Тобто фірма «Надія» повинна була позичити 12 млн. грн.. а віддати 15 млн. 600 тисяч. З ким повинні були розрахуватися будівельники? І за що?

А з цими питаннями я змушений звертатися до прокурора. Бо то вже не моя компетенція, а прокурорська.

Зараз будівельники скромно мовчать про те, чому школу досі не прийняли і діти у ній не навчаються. Вони хочуть хоч якоїсь проплати. Бо за таких умов фірму можуть пустити з торбами по світу, а дітей, як тих сиріт – тинятися попідтинню.

Велике брехівництво

У Чернівецькій області завершили будівельні роботи у 5 школах за програмою “Велике будівництво”. Нині триває процесс здачі приміщень в експлуатацію.

Про це президенту повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук 2 жовтня 2020 року, передаєУкрінформ.

“Школи в процесі здачі в експлуатацію. Це трохи довше триває – поки закриття актів і документальне оформлення. Це були довгобуди, які ми цього року нарешті завершили. І краса така, що мені самому хотілося би в тій школі викладати чи вчитися”, – пояснив Осачук на питання президента про стан 5 шкіл Буковини з програми “Велике будівництво”.

https://www.facebook.com/president.gov.ua/videos/1810317875775311/?t=13

На запитання першого заступника глави Офісу Президента КирилаТимошенка, чи навчаються діти, голова ОДА відповів: «Так».

У департаменті освіти і науки Чернівецької ОДА корреспонденту Укрінформу роз’яснили, що діти поки навчають у старих приміщеннях та корпусах. А нові школи заповнюють новими меблями і завершують документальний процесс передачі їх на баланс освітян. Там сподіваються, що протягом місяця, новозбудовані школи та корпуси зможуть повноцінно запрацювати та приймати учнів.

Як повідомлялося раніше, у Чернівецькій області в межах проєкту “Велике будівництво” збудували школи у с. Рідківці Магальської ОТГ Новоселицького району та у с. Усть-Путила Усть-Путильської ОТГ Путильського району. А також реконструювали школи с. Горішні Шерівці Заставнівського району та м. Герца Герцаївської ОТГ, реконструювали з добудовою корпусів школи та ДНЗ с. Кам’янка Глибоцького району.

У реконструйованій школі діти не вчилися минулого року. Навіть цього року вони не підуть у класи. Бо акти здачі школи в експлуатацію досі не підписані. А гроші підряднику не виплачені.

Невже Осачук насмілився так грубо збрехати самому Зеленському?

 

Що робити?

Цього року до школи у с. Кам’янка не підуть  першокласники, як мінімум, із 5 повноцінних класів. Кожний повноцінний клас матиме не менше 30 учнів (А, Б, В, Г, Д).

Владу треба змусити відкрити школу правдиво і без «відосиків».

Якщо вона цього не зробить, то директору школи, голові ОТГ, батькам, депутатам треба взяти на себе відповідальність і 1 вересня відкрити школу самостійно.

Нехай вони після цього спробують дітей виганяти з класів на вулиці.

(Далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. Незважаючи на те, як будуть розвиватися події у с. Кам’янка Глибоцького району, прокуратурі, СБУ, поліції варто звернути увагу на проблему, яка має не тільки корупційну, а вже й кримінальну складову.

Досить терпіти «велике крадівництво»!

peredplata