На Буковині почались газові бунти

Кажуть, що цієї зими ціна на газ буде сягати  20 грн. за кубічний метр.

Якщо зима буде люта, то не всі українці  доживуть до весни. Поведінка бджіл, міцна шкаралупа волоських горіхів за народними прикметами передбачає ранню і холону зиму.

Газовики Фірташа також готуються до зими. Але вони, як ті ведмеді російські жирком, запасаються грошима. Напевне, заздалегідь готуються до втечі. Бо за такої ціни і такого ставлення до людей масові заворушення в Україні можуть статися десь у грудні і лютому. Тільки січень може бути спокійним. Бо тоді відбуваються Новорічні та Різдвяні свята.

Отже Фірташ дав вказівку своїм васалам на місцях обдирати людей як липку. І що ж вони напридумували?

Спочатку вони перекрили газ до багатоквартирних будинків, у селах – до господарств. Потім вимагають оплатити за обслуговування. Мовляв,  у вас там якась аварійна проблема. Згодом вимагають оплатити за договір. Кожен будинок має свою ціну, яка коливається від 1200 до 5000 гривень. А, насамкінець, кожна квартира повинна здавати ще по 300 гривень за договір на обслуговування.

Якщо люди не погоджуються, то газ їм безцеремонно відрубають. Аби потім його відновити, змушують платити знову до 5000 грн.

Будучи монополістами на газовому ринку, газконтори Фірташа займаються великим рекетом.

Але й у людей терпець уривається. Ще весною ми були свідками, як у Чернівцях виходили на дороги споживачі газу з вулиці Заставнівської, проспекту Незалежності. Днями почалися бунти у Кіцмані. Там ледь не вчинили розправу над одним із васалів Фірташа Петром Федірком. Тільки завдяки виваженій позиції голови міста вдалося залагодити конфлікт і не допустити рукоприкладство.

У Заставні жителі кількох багатоквартирок скаржилися на свавілля Горди (начальника «Чернівцігазу») та теж таки на Федірка. Газові магнати та глитаї здирають з українців останні сорочки. Вони ставлять людей у такі умови, за якими ті змушені платити гроші на потреби Фірташа та його кліки.

Окрема розмова про села Вижницького району. Зокрема, села Банилів, Слобода Банилів, Коритне, Замостя, Бережонка і Бережниця.

Там почалися проблеми ще минулого року. Повінь 2020 року пошкодила газопровід середнього тиску Джурів-Банилів на Черемоші. Газу не стало. Люди з розумінням поставилися до проблеми – і терпіли.

Через якийсь час з Вашківців підвели газ. Але саме тоді з газконтори, яку у Вижниці представляє фірташівський васал Рогатинович, по селах, ніби смерч пронеслися газові опричники.  Вони перекривали газ до будинків, опломбовували труби. Мовляв, є проблеми і для обслуговування потрібно здавати по 300 гривень та укладати угоди.

Люди обурилися. Бо вони за свої кошти і своїми силами підводили газ до своїх домівок. І ці труби повинні би стати власністю громад. Але не так тут сталося.

Кількаразові збори у селах не принесли результату. Люди силоміць не давали опломбувати газогони і вводи до домівок.

Викликали поліцію. Але та тільки руками розводила: мовляв, є закон і ніц не може вона вдіяти.

Сам Рогатинович грубо поводився зі скаржниками. Він відмовився пред’явити документи громаді, які б підтверджували законність дій газовиків.

Потерпаючи від незручностей,громада Банилівської ОТГ вирішила власним коштом і силами відновити газопровід Джурів-Банилів через Черемош.

Оцінили всю роботу і матеріали в 100 000 гривень. Сам голова громади Василь Соломко знайшов ці кошти і вже шукають спеціалістів, аби почали роботи.

І тут знову «зацявкали» фірташівські прислужники. З’ясувалося, що вони на відновлення газогону просять 8-9 мільйонів гривен у держави. Майже у 100 разів більше. Їм не вигідно виконувати роботи дешево. А проблеми людей, напевне, їх зовсім не цікавлять…

… І стався бунт.

У понеділок, 20 вересня жителі сіл, які названо вище, вийшли на трасу Чернівці-Снятин поблизу села Дубівці.

Майже цілий день траса була перекрита. Аби збити напругу і приховати справжні причини перекриття траси,хтось розповсюдив чутки, що траса перекрита через ремонт мосту на річці Прут. Про газ – ні слова.

Але довго мовчати ні люди, ні преса не будуть.

(Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata