НОВА СЕРЙОЗНА НЕБЕЗПЕКА

У гібридній війні проти України Москва постійно вишукує щось нове, аби завдати нам дошкульних ударів. Для агресора дуже важливим є позбавити нас підтримки Заходу. З’явилися симптоми того, що росіяни хочуть звинуватити Україну в тому, що саме наша держава постачає важкі наркотики у західні країни, тому “не заслуговує на “їхню довіру. Нещодавно наші правоохоронці знайшли у Львові цілу тону героїну, призначену для перекидання на Захід. А звідки походить цей наркотик?

 

Найбільше його виробляється в Афганістані. Макові плантації дають сировину для виробництва цього наркотика, а саме мак афганські селяни засівають на сотнях тисяч гектарів. Його вирощування не потребує великих затрат фізичної праці, а дохід приносить суттєвий. За підрахунками зарубіжних економістів, до половини національного доходу Афганістану складають гроші, отримані від наркотиків. Діяльність Талібану фінансувалася із цього джерела, а також нелегального видобутку корисних копалин і звичайного рекету – грошей, які мусили сплачувати озброєним людям всі, хто заробляв підприємництвом і торгівлею.

 

Нині Талібан цілком захопив владу в Афганістані й зацікавлений у тому, щоби його визнали у світі. Тому таліби пообіцяли знищити вирощування опійного маку і виробництво героїну в нелегальних лабораторіях. Вони демонстративно викошували мак на окремих ділянках і заарештовували селян, зайнятих вирощуванням цієї рослини. Хоча кадри цієї “рішучої боротьби з наркотиками” і продемонстрували телеканали різних країн, віри у справжність такої боротьби вони не додали.

 

Справа в тому, що таліби вже були при владі наприкінці 90-х років. Тоді вони також давали такі ж обіцянки і демонстрували подібну “рішучість”. Насправді ж виробництво героїну при їхній владі лише зросло: інших методів поповнення бюджету вони не знали. Не знають і тепер, тому особливої віри їхнім запевненням не видно ніде. Крім російського керівництва. Кремль робить вигляд, що вірить Талібану, і підтримує з ним відносини на вищому рівні – на відміну від західних держав. А фахівці стверджують, що таким чином Москва намагається повністю поставити під свій контроль наркотрафик з Афганістану, щоб отримувати з нього суттєві прибутки, ще й використовували афганський героїн як зброю у своїй гібридній війні проти України і країн Європейського Союзу.

 

Для накопичення цієї зарази вже створено бази на території ОРДЛО. За повідомленнями світової преси, наркотрафик через “Луганську Народну Республіку” загалом контролює Плотницький – “лідер” цієї маріонеткової псевдо-державки. До речі, колишній наш земляк із Кельменців. Своїх конкурентів у боротьбі за гроші від продажу наркотиків він вже знищив фізично, а росіяни поки що йому цілковито довіряють і діляться з ним доходами від злочинного бізнесу.   

 

З ОРДЛО героїн перекидатимуть на Захід через контрольовану Києвом українську територію. Судячизі львівської знахідки, якісь шляхи вже випробовуються. Доки не пізно, їх необхідно швидко виявляти і перекривати. В Україні нині зміцнюють охорону кордонів у зв’язку з кризою на білорусько-польському кордоні, через який Путін і Лукашенко намагаються залити країни ЄС хвилею агресивних мігрантів з арабських країн. Наступною може бути “героїнова” хвиля з Афганістану. До неї необхідно бути всебічно готовими, щоб не допустити до найгіршого.

 

Ігор Буркут, політолог.

 

peredplata