Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету “1000-ліття Лядівського скельного монастиря”

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету “1000-ліття Лядівського скельного монастиря”Національний банк України 17 квітня 2013 року ввів в обіг пам’ятну монету “1000-ліття Лядівського скельного монастиря” із серії “Духовні скарби України” номіналом 20 гривень.

Монета присвячена 1000-літтю від дня заснування Лядівського Свято-Усікновенського скельного монастиря Антонієм Печерським − одному з найдавніших православних монастирів, який також називають Подільським Афоном. Монастир розташований на лівому березі Дністра біля села Лядова, околиці якого належать до унікальних природних об’єктів Середнього Подністров’я.
Монету виготовлено зі срібла, категорія якості карбування − “спеціальний анциркулейтед”, маса – 62,2 г, діаметр – 50,0 мм, тираж – 3 000 штук. Гурт монети − гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби – Аg 952.
На аверсі монети розміщено: угорі напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, праворуч − малий Державний Герб України, стилізовану композицію, у центрі якої − Антоній Печерський на тлі скель, що нагадують крила, унизу − давньоруський орнамент і напис півколом ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ, праворуч − 2013, рік карбування монети.

На реверсі монети зображено: стилізований фрагмент скельного монастиря, хресний хід монахів і паломників, голуба (угорі ліворуч) і промені, що є символом Святого Духа, а також по колу напис − ЛЯДІВСЬКИЙ СВЯТО-УСІКНОВЕНСЬКИЙ СКЕЛЬНИЙ МОНАСТИР.

Художник – Микола Кочубей.
Скульптори: Роман Чайковський, Володимир Дем’яненко.
Ціна продажу пам’ятної монети “1000-ліття Лядівського скельного монастиря” (із футляром) – 1 027 гривень. Придбати її можна в територіальних управліннях Національного банку України та в дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Нагадуємо, що пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

peredplata