Лепта ві олігарха

Без Коломойського і Пінчука, але з Фірташем: скільки українські олігархи та багатії пожертвували на ЗСУ
Деякі – незважаючи на складні стосунки з правоохоронними органами. Але список очевидно неповний.
Найбагатші українці пожертвували на допомогу армії та гуманітарну підтримку населення щонайменше $140 млн з початку війни. Про це пише Forbes.ua.
Так, Рінат Ахметов передав на допомогу Збройним силам України $72 млн. Крім того, було сплачено $30 млн. податків, які його компанії заплатили до держбюджету авансом. За даними СКМ, крім того допомогу отримали 2,1 млн українців. Загалом Ахметов розвиває сім напрямів допомоги.
Власники “Епіцентру” – Олександр та Галина Гереги, пожертвували $10 млн. Ще $30 млн податків було сплачено авансом. Гереги концентрують допомогу ЗСУ та теробороні. Також запропонували владі Харкова безкоштовно користуватися продукцією будівельних супермаркетів для потреб міста.
Співвласник АТБ Геннадій Буткевич пожертвував $5,7 млн, переважно на допомогу військовим, дітям у лікарні “Охматдит” та тисячам українців, які отримують гуманітарку від АТБ.
Компанія Ferrexpo Костянтина Жеваго, у якого складні відносини з правоохоронними органами, віддала на гуманітарні потреби $6,7 млн. плюс $30 млн. податків авансом.
Засновник стартапу MacPaw Олександр Косован перерахував ЗСУ $5 млн.
Юрій Косюк, основний акціонер виробника курятини МХП, передав армії продукцію компанії на $12 млн.
Олег Крот та Юрій Лабезніков із холдингу Techiia, що спеціалізується на кіберспорті, закупили для ЗСУ обладнання на $3,9 млн.
Вадим Новинський (Smart Holding) пожертвував $7 млн, переважно на закупівлю медобладнання.
Макс Поляков, засновник Nooshere, надав на гуманітарні потреби щонайменше $2,3 млн. Він не розкриває точну суму підтримки через те, що не хоче піаритися на війні, уточнює Forbes.
Також армії та українцям допомогли Сергій Тігіпко – $3,3 млн, та Олександр Ярославський – $3,3 млн.
Дмитро Фірташ, який перебуває у складних відносинах з правоохоронцями, пожертвував $9,7 млн.
Джерело: Forbes.ua.

peredplata