Китай приєднався до технологічної блокади Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Постачання ноутбуків з Китаю впали на 40%, смартфонів – на 66%, телеком-обладнання – на 98%.
Надії Кремля на допомогу Китаю у подоланні західних санкцій, схоже, розбиваються на порох.
Слідом за нафтогазовими компаніями, які відмовилися збільшити закупівлю російської сировини, “ніж у спину” прилетів з боку тих, від кого в Москві цього очікували найменше.
Китайські технологічні гіганти різко скоротили свої постачання в Росію після початку війни. У березні порівняно з лютим ввезення ноутбуків впало на 40%, смартфонів – на 66%, телекомунікаційного обладнання – на 98%, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дані митниці КНР.
Китайські виробники, від яких чекали, що вони замінять будь-яку імпортну електроніку, згортають роботу на російському ринку, але, на відміну від західних компаній, вважають за краще не афішувати це. Серед таких “тихих відмовників” – Lenovo Group і Xiaomi, розповіли джерела WSJ.
За їхніми словами, на китайців тиснуть американські постачальники напівпровідників, яким забороняють санкції продавати продукцію в Росію. Відмовити китайці не можуть, і їх “можна зрозуміти”, каже глава Canalys Стів Брейзер: втрата чіпів зі США “буде для них катастрофою”.
Huawei наприкінці в березні припинила укладати нові контракти на постачання в Росію мережного обладнання та гаджетів, а у квітні відправила у відпустку співробітників місцевого офісу. Компанія, на яку припадає 30–40% усіх базових станцій, що працюють у РФ, “чи не першою після санкцій призупинила замовлення”, розповіло Forbes близьке до неї джерело.
Через півтора місяці від роботи з банками, що потрапили під санкції, відмовилася китайська платіжна система UnionPay. Зберу, ВТБ, “Відкриття” та Альфа-банку було відмовлено у випуску карт, які могли стати останнім “вікном” у світ для їхніх клієнтів.
США стежать, щоб Китай та інші країни не допомагали Росії обходити західні санкції, і поки що задоволені поведінкою Пекіна, повідомили Reuters високопоставлені американські чиновники. За їхніми словами, поки що США не бачать ознак китайської допомоги Кремлю, хоча з Москви такі звернення надходили.

peredplata