Скандальне будівництво у центрі Чернівців: Мінкульт видав припис про негайне

Міністерство культури України видало припис про негайне припинення робіт на скандальному будівництві у центрі Чернівців – за адресою вулиця Шептицького,7.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала депутатка міської ради Тетяна Шепелько. У дописі депутатка опублікувала відповідний документ.

“Вітаю, чернівчани, це наша спільна проміжна перемога. Ще раз громадянське суспільство довело, що незаконні дії місцевої влади і забудовника можуть бути припинені шляхом розголосу”, – написала Т.Шепелько.

У тексті документу йдеться, що заборона пов’язана із “порушенням законодавства про охорону культурної спадщини”.

“Негайно припинити проведення робіт на об’єкті: “Будівництво багатоквартирних житлових будинків із об’єктами громадського
обслуговування та паркінгом по вул. Шептицького, 7 у м. Чернівці”, які проводяться в межах історичного ареалу м. Чернівці (наказ Міністерства культури і туризму України від 16 червня 2007 р. N° 661/0/16-07), а також в межах буферної (охоронної) зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Архітектурний ансамбль Резиденція митрополитів Буковини і Далмації”, за відсутності погодженого з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини проєкту та без відповідного дозволу, до приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини”, – додається у тексті документа.

Що було раніше

У 2007 році був даний дозвіл збудувати на вулиці Андрея Шептицького, 7, офісне торгівельне приміщення. Взамін забудовник мав поновити та відремонтувати шкільний спортивний майданчик. У 2016 році був виданий дозвіл на будівництво двох житлових будинків взамін торговельного приміщення.

У цьому районі знаходиться три навчальних заклади: Чернівецький ліцей №15 “ОРТ” (колишня Чернівецька спеціалізована школа ОРТ №41), Чернівецький ліцей №14, Чернівецький ліцей №6 ім. Олександра Доброго. Всі ці заклади користувались одним спортивним майданчиком, де зараз має відбуватись будівництво.

Усі документи на будівництво були видані судом, попри те, що місто дозвіл не видавало. Зокрема, суд ухвалив рішення першої інстанції про продовження оренди, згодом – рішення першої інстанції про зміну цільового призначення земельної ділянки. Пізніше ухвалив рішення першої інстанції про надання дозволу на будівництво без погодження культурної спадщини на будівництво в центральному історичному ореалі м. Чернівці.

Хоча забудовник облаштує дитячий майданчик, проте мешканці кажуть – це зовсім не такий майданчик, на якому можуть займатися учні трьох шкіл.

“На плані показано, що майданчик буде між двома будинками, то який це шкільний майданчик, як це внутрішньо-будинковий. Він по плану в них буде чотири сотки. На такій площі буде займатись три школи серед будинків?” – обурювалися мешканці.

Пізніше на скандальній забудові прорвало трубу. На місце викликали аварійну службу водоканалу.

На пресконференції міський голова заявив, що мерія була змушена дозволити забудовнику проведення робіт по вулиці Шептицького, 7 у Чернівцях. Адже у нього було відповідне рішення суду.

Чернівецькою окружною прокуратурою за фактами порушення інтересів громади і дітей рішенням виконкому відкрите кримінальне провадження у справі зі скандальним будівництвом по вулиці Шептицького, 7 у Чернівцях.

peredplata