США підозрюють українського депутата Деркача у фінансових злочинах. Йому загрожує до 30 років тюрми

Народний депутат Андрій Деркач

Facebook / Андрій Деркач

Федеральний суд Східного округу Нью-Йорка в Брукліні оприлюднив обвинувальний акт стосовно народного депутата України Андрія Деркача, якого пов’язують із російськими спецслужбами. Деркача звинувачують у низці фінансових злочинів, за які загрожує до 30 років за ґратами.

Про це йдеться в повідомленні місцевої прокуратури.

«Поведінка цього активу Кремля, на якого накладено санкції за спробу отруїти нашу демократію, показала, що він готовий, бажає та здатний використовувати банківську систему для досягнення своїх незаконних цілей», — заявив прокурор США Бреон Піс, оголошуючи звинувачення.

Загалом Деркача підозрюють за сімома пунктами: у змові з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також відмивання грошей у звʼязку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

Слідство встановило, що український депутат задумував придбання та утримання двох розкішних кондомініумів у Беверлі-Хіллз, приховуючи при цьому свою участь у транзакціях від американських фінансових установ. Депутату загрожує до 30 років ув’язнення, якщо його визнають винним.

У 2020 році США вже запровадили санкції проти Деркача через втручання в американські президентські вибори. Він заявляв про втручання Джо Байдена (коли той був віцепрезидентом) у справи України та збирав на нього компромат. Наприклад, у травні 2020-го Деркач оприлюднив записи розмов нібито Порошенка, які свідчать про «зовнішнє управління» Україною.

Детальніше про Деркача

24 червня стало відомо, що Служба безпеки викрила агентурну мережу Головного управління генштабу збройних сил рф (колишнє ГРУ), яка повинна була допомагати окупантам захоплювати Україну. За даними слідства, до неї входив з-поміж інших народний депутат Андрій Деркач.

Українські слідчі встановили, що Деркач за 2019-2022 роки отримав щонайменше 567 тисяч доларів від правоохоронних та розвідувальних органів росії за підривну діяльність проти України. Зокрема він мав дискредитувати Україну на міжнародній арені, погіршувати дипломатичні відносини зі США та заважати інтеграції України до Євросоюзу та НАТО.

В Україні Деркачу оголосили підозру за двома статтями: державна зрада та незаконне збагачення. Йому загрожує ув’язнення до 15 років. Оскільки депутат переховується від слідства, йому повідомили про підозру заочно.

Також депутата оголосили у розшук, а слідчий суддя Вищого антикорсуду дав дозвіл на затримання Деркача. У жовтні суд заочно обрав депутату запобіжний захід — тримання під вартою.

Маркіян Климковецький

peredplata