Росіяни хочуть нагріти руки на відбудові України: що треба знати про «угорський» газоблок «Viablokk»

Цинізм росіян та угорців досяг неймовірного рівня. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який відомий своїм зневажливим ставленням до України та любов’ю до росіян, спільно з московськими олігархами вирішив нажитися на нашій відбудові. Побудований за російський кошт завод будматеріалів в Угорщині вже продає свою продукцію в кількох областях України.

Якість – не європейська, гроші – російські

Палети угорського газоблоку «Viablokk» помаранчевого кольору з’явились в будівельних магазинах та на ринках будматеріалів Заходу України влітку 2023 року. Здавалось би, європейський виробник зайшов на наш ринок – і це хороша новина. Але ні, цей виробник – далеко не європейський. Співвласниками компанії є син Віктора Орбана, а також російський олігарх і фанат путіна Андрій Молчанов.

Газоблок є найбільш популярним у будівництві матеріалом. Він оптимальний за співвідношенням ціни та якості, достатньо енергоефективний. Також газоблок не є складним у виготовленні: в Україні є достатньо заводів з його виробництва. Оскільки наша країна розпочала процес відбудови, попит на будівельні матеріали на сьогодні значний, але наші виробники здатні і самі його задовольнити, без імпортних «помічників», тим паче з такою репутацією.

Російський олігарх Молчанов вже знайомий з українським ринком газоблоку. До початку війни лідерство утримувала компанія «Аерок», власником якої він був. Вона мала два заводи в Обухові та Березані (Київська область), а усю виручку відправляла на рахунок «материнської» компанії в рф. Торік про це стало відомо українським правоохоронцям, після чого «Аерок» потрапив під санкції, заводи були заарештовані і згодом націоналізовані.

Після націоналізації цих заводів, влітку 2023 року на українському ринку несподівано з’явився новий товар, який зовні дуже нагадує продукцію «Аероку»,  – газоблок «Viablokk». Палети, як і раніше, помаранчевого кольору, продавці – ті ж самі. Виробництво «Viablokk» розташоване в Угорщині, неподалік міста Дебрецен, а запуском заводу безпосередньо опікувався білорус Дмітрій Рудченко, колишній керівник «Аероку», а також кілька колишніх працівників компанії.

Водночас, про особисту фінансову зацікавленість Віктором Орбаном заводом «Viablokk» свідчить той факт, що на відкритті заводу у травні 2023 року були присутні угорські урядовці, зокрема наближений до Орбана міністр будівництва та транспорту Янош Лазар. Його називають «смотрящім» від Орбана за будівельною промисловістю в Угорщині.

Наступний крок – санкції?

Судячи з усього, левова частка прибутку від заводу «Viablokk» буде йти на рахунки Молчанова в рф, «бригадир» Рудченко це забезпечить. В Україні ця продукція буде продаватися компанією «Аероблок», яка вже має статус офіційного імпортера. До речі, назва компанії дуже співзвучна до підсанкційного «Аероку» олігарха Молчанова.

Усе це свідчить і про плани нових-старих «європейських», а по факту російсько-угорських виробників газоблоку: вони прагнуть повернути панівні позиції на українському ринку, за рахунок бази клієнтів «Аероку», або ж навіть збільшити їх за рахунок участі у відбудові. Тобто, росіяни планують нагріти руки на відбудові того, що самі ж і зруйнували.

Але перспективи для угорсько-російських ділків – вкрай невтішні. Українські правоохоронці та органи національної безпеки точно не оминуть увагою цю історію. А нам з вами поки що треба ретельно стежити, що ми купуємо і чи не сховався під європейською вивіскою черговий хитрий російський бізнесмен.

Джерело

peredplata