Гройсман взявся за Ахметова, Пінчука і Кº: багатіям написали закон

З 1 січня 2019 року багаті українці можуть опинитися під посиленим контролем податківців.

Такий проект закону напередодні розробив Мінфін, повідомляє “Економічна правда”

У розумінні Мінфіну, платник податків із високими статками – це той, хто відповідає одному з наступних критеріїв.

Перший – платник є кінцевим бенефіціаром великого платника податків.

Другий – багатий українець – той, хто безпосередньо чи опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або права голосу придбаних акцій податкового резидента іншої держави з доходами більше 1 млн євро за рік, що передує звітному.

Третій – багатими вважатимуться українці з річним доходом понад 50 млн грн.

Якщо платник податків має статус “особи з великими статками”, – це буде відображатися у державному реєстрі фізичних осіб.

Для багатих українців законопроект запроваджує штрафи за несвоєчасне подання податкових декларацій. Розмір штрафу – 10% від суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб.

Крім цього, податківці зможуть довше перевіряти декларації заможних громадян. Так, контролюючі органи матимуть право перевірити правильність даних у податкових деклараціях протягом 3650 днів (10 років) із дня подання декларації.

Доопрацювання законопроекту може тривати як мінімум до вересня. Перспективи його прийняття нечіткі. Провести документ через Кабмін і парламент буде складно, тому що він зачіпає кілька чутливих моментів.

Перший стосується розкриття банківської таємниці. Другий пов’язаний із можливим тиском з боку податківців після отримання нових повноважень на платників.

Третій – доступ ДФС до банківської таємниці напередодні виборів може мати непередбачувані наслідки та розкрити небажані фінансові зв’язки.

peredplata