Хто такий Вячеслав Соболєв, чия дитина загинула внаслідок обстрілу авто в Києві

Надвечір 1 грудня у Києві обстріляли елітний позашляховик Range Rover. У цей час у машині їхав депутат Київської обласної ради Вячеслав Соболєв разом із 3-річним сином Олександром. На жаль, дитина загинула. Хто ж такий це Вячеслав Соболєв – читайте в нашому матеріалі.

Біографія Вячеслава Соболєва: що про нього відомо

Соболєву – 47 років. Він народився у Єнакієвому на Донеччині. Соболєв є українським економістом, кандидатом економічних наук, підприємцем.

Наразі Соболєв є депутатом Київської обласної ради. Його обрали у 2015 році. Він входить до фракції “Солідарність” (політсила п’ятого президента Петра Порошека), є членом комісії з питань бюджету та фінансів.

Соболєв, стрілянина. Київ, загиунла дитина. подробиці, Range Rover
Передвиборча агітація Вячеслава Соболєва 

Політична кар’єра Вячеслава Соболєва

Політикою він почав займатися у 2002 році, коли його обрали депутатом міської ради у виборчому окрузі № 64 (Петровський район Донецька). Також у 2000-х був заступником мера Донецька. З 2006 по 2007 рік працював у Раді національної безпеки та оборони України.

За інформацією ЗМІ, Соболєв свого часу був директором дочірньої компанії “Нафтогазу” – “Нафтогазмережі”. У 2010 – 2011 роках обіймав посаду заступника голови правління, а пізніше і голови правління НАК “Нафтогаз України”. Але пішов з “Нафтогазу” після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича. Опісля зайнявся викладацькою діяльністю.

Що відомо про економічну діяльність Соболєва та пов’язані з цим скандали

Соболєв є власником київського ресторану “Маріо”. Стрілянина сталася саме після того, як чоловік із родиною їхав з цього закладу. Ще один цікавий факт щодо ресторану “Маріо”. У Києві його називають “місцем зустрічі різних одіозних особистостей”. Крім того, цей заклад часто пікетують як розсадник сепаратизму.

Також з ім’ям Соболєва пов’язують мережу супермаркетів “Обжора” – він є її засновником. Цікаво, що “Обжора” досі працює на окупованому Донбасі. Хоча сам політик стверджує, що ці магазини йому не належать і він їх продав ще у 2007 році, оскільки вони стали банкрутами. Видання “Первомайские новости” пише, що у фейковій “ДНР” супермаркети “Обжора” досі асоціюються з Соболєвим. І у цих магазинах торгують всім, що тільки можна провезти на непідконтрольну Україні територію контрабадним шляхом, не сплачуючи в Україні податки та ділячись з бойовиками прибутком. Також журналісти переконують, що Соболєв знає особисто людей, які нині “тримають” Донецьк.

Соболєв, стрілянина. Київ, загиунла дитина. подробиці, Range Rover, Обжора
Один із супермаркетів мережі “Обжора” в Донецьку 

До слова, за даними журналістів 24 каналу, українські спецслужби раніше підозрювали Соболєва у шпигунстві на користь Росії та фінансуванні бойовиків саме через “Обжору”. Водночас правоохоронці припускали, що він може мати російське громадянство.

За даними журналістів, у 2017 році Соболєв не вказав у своїй електронній декларації за попередній рік кошти, розміщені на рахунках у швейцарському банку UBS. Крім того, він також не вказав в переліку підконтрольних кіпрську компанію Lamedon. Саме сюди переводять гроші від діяльності його бізнесу на непідконтрольних Україні територіях окупованого Донбасу

Радимо ознайомитися! Вибіг з дитиною на руках і кричав про допомогу, – Соболєв розповів деталі стрілянини у Києві

Що відомо про особисте життя Вячеслава Соболєва

Соболєв є одруженим. Щоправда, це його друга дружина. ЗМІ пишуть, що вперше він одружився на вдові одного донецького кримінального авторитета та отримав нові можливості в так званому “донецькому істеблішменті”. Друга його обраниця є колишньою дружиною співака Миколи Баскова та за сумісництвом донька одіозного колишнього російського сенатора та фармацевтичного магната Бориса Шпігеля – Світлана. 

Цікаво, що в декларії за 2018 рік Соболєв дружиною вказав Інну Соболєву. З нею у нього троє дітей – сини Давід і Олександр, а також падчерка Марія Вільчинська (донька дружини від першого шлюбу). Щоправда, у декларації за 2016 рік він ще вказав як доньок Світлану Соболєву та Ніну Соболєву. Остання мала громадянство Росії. Зауважимо, що вбили під час обстрілу Range Rover Олександра: він є наймолодшим у сім’ї. 


Загиблий син Олександра Соболєва – Олександр 

До слова, співачка Ірина Білик виявилася хрещеною мамою вбитої дитини. Про це вона написала у своєму фейсбуці.  

Якими статками володіє В’ячеслав Соболєв

Нерухомість Соболєва

Згідно з останньою декларацією, він володіє квартирою в Донецьку. Її площа становить 46,5 квадратних метра, а придбав він її за трохи більше ніж 8,5 тисяч гривень.

Орендує політик разом із дружиною та дітьми житловий будинок у Лісниках Києво-Святошинського району на Київщині. Почали проживати вони там у 2017 році, скільки платять за оренду – невідомо, площа будинку становить 350 квадратних метра. Його власник – іноземний громадянин Антон Хмельницький.

Також він користується квартирою в Києві. Почав користуватися в 2016 році, площа квартири – 84,2 квадратних метра. Зареєстрованою ця квартира є на іноземну юридичну особу – Stella Global S.A, що розміщується на Маршалових островах.

Нерухомість Соболєва за кордоном

Володіє Соболєв двома квартирами в ОАЕ. Площа першої становить 160,43 квадратних метра. Придбав він її у 2004 році, але за скільки, не вказав. Площа другої – 182,18 квадратних метра. Її ціну також не вказав, придбав у 2006 році.

Також він є власником житлового будинку в США. Придбав його Соболєв у 2017 році за 15,7 мільйона гривень. Площа будинку – 527,22 квадратних метра.

Нерухомість дружини Соболєва

Інні Соболєвій належить 100% прав на земельну ділянку у селі Мшанець Козятинського району на Вінниччині. Почала вона нею володіти в 2009 році, а її площа становить майже 10,7 тисяч квадратних метра.

Також у неї є ще чотири земельні ділянки:

  • у вищезазначених Лісниках на Київщині (придбала у 2016 році, площа – 5 тисяч квадратних метри, ціна – 320 тисяч гривень);
  • у тому ж Мшанці (придбала у 2009 році, площа – 2,5 тисяч квадратних метра, ціна – невідомо);
  • у Збаражі Козятинського району на Київщині (придбала в 2007 році, площа – 7,11 тисяч квадратних метра, ціна – невідомо);
  • у Збаражі (придбала в 2007 році, площа – 2,5 тисяч квадратних метра, ціна – невідомо).

Володіє вона й 50% прав на квартиру площею 249,5 квадратних метра в Києві. Інші 50% належать Володимиру Вільчинському. Купували вони квартиру за 5,3 мільйона гривень.

Крім того, дружина Соболєва є власницею квартири площе 54,4 квадратних метра в Києві. Придбала її жінка в 1999 році за 33,75 тисяч гривень. Водночас Інна Соболєва володіє нежитловим приміщенням площею 348,9 квадратних метра у Києві (придбала у 2014 році за 3,4 мільйона гривень). Також у неї є недобудований будинок площею 300 квадратних метрів у Лісниках. 

Що ще задекларували Соболєви

Олександру Соболєву належать два годинники Harry Winston (ціна першого – 1,2 мільйона гривень, ціна другого – 324 тисячі гривень) і годинник марки Breguet (ціна – 1 мільйон 80 тисяч гривень). Натомість його дружина володіє чотирма годинниками, три з яких – це Ulysse Nardin, Chanel і Rolex. Їхню ціну вона вказала, оскільки отримала їх ще до того, як Соболєв став депутатом. Також вона має кольє,сережки,браслет Van Cleef & Arpels, браслет Cartier і три жакети з соболя (їхню ціну також не вказала, причина – аналогічна). 

Їздить Вячеслав Соболєв на машині Range Rover 2013 року випуску. Орендує він її у компанії “Донукрпроектнії”. Вартість авто – 918 тисяч гривень. 

Також він володіє 50% акцій вартістю 106,6 тисяч гривень фірми “Аграр”, щоправда є її бенефіціарним власником. Його дружина має у своїй власності 100% акцій фірм “Галерея “Платінум” (вартість – 10 тисяч гривень) і “Темп Плюс 2018” (вартість – 1 тисяча гривень). Також вона є їхніми бенефеціарними власниками.

Що відомо про доходи Соболєвих

У 2018 році Олександр Соболєв заробив 240 тисяч гривень від роботи за сумісництвом у компанії “Київінвест”. Тут він займає посаду комерційного директора. Також він отримав 943 тисячі гривень від підприємницької діяльності (фірми “Ільзас Груп” і “Мікадос”). Готівкою Олександр Соболєв тримає 8,7 тисяч євро, 143 тисячі доларів і 165 тисяч гривень.

Інна Соболєва заробила 50,8 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності та 1 мільйон 80 тисяч гривень від відчуження чужого майна. Готівкою вона тримає 155 тисяч доларів, 64 тисячі євро та 150 тисяч гривень.

Додамо, що Олександр Соболєв є членом громадської організації “Соціальна варта”.

Обстріляли авто депутата Соболєва в Києві: загинув його 3-річний син – відео з місця 

 

 

peredplata