«Чому повинні платити за доставку газу трубами, які самі зробили?»: найпоширеніші запитання про новий тариф

Новий тариф на доставку газу викликав чимало обурень. З приводу цього у споживачів є чимало запитань.

Із найпоширенішими запитаннями звернулися до начальника управління зовнішніх комунікацій АТ “Чернівцігаз” Вікторії Голодняк, пише molbuk.ua.

 

“Плата за транспортування газу береться за обсяг газу за 2018-2019 роки. Чи наприкінці 2020 року буде перерахунок кожному: хто спожив менше, ніж в зазначених роках, йому повернуть кошти, хто більше, той доплатить?”

Плата за розподіл газу розраховується на основі обсягу споживання за минулий газовий рік. У 2020 році – це обсяг, спожитий у період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. У 2021 році – це буде обсяг 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року. Якщо споживач у новому газовому році (1.10.2019 – 30.09.2020) зменшить обсяг споживання газу, пропорційно зменшиться і вартість доставки газу в 2021 році.

“Чому за спожитий газ у січні 2020 року я не можу заплатити в лютому як за газ, так і за доставку газу?”

Терміни оплати визначені в Типовому договорі розподілу природного газу, який затверджений держрегулятором НКРЕКП.

Оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу. Оскільки розділення рахунків відбулося в січні, і не всі споживачі газу отримали вчасно рахунки за доставку газу, до 20 лютого клієнти можуть розрахуватися і за січень, і за лютий.

“Обіцяли зниження ціни на газ, а все це виявилося фікцією. Оплата 6,9 гривні за куб газу, і ще додати 1,26 гривні за куб за доставку газу – маємо 8,16 гривні за куб газу. Де ж тут зниження ціни?”

Є окремо ціна на газ, яку встановлює Кабмін, і окремо вартість розподілу газу, яка розраховується за методикою НКРЕКП. Це різні послуги та різні платежі.
За розподіл газу споживачі сплачували завжди. Ця вартість входила в остаточну ціну для споживача і для інформування виділялася лише окремою графою в загальному рахунку. Споживачі можуть у цьому пересвідчитися, переглянувши платіжки за 2019 рік. Там є графа “розподіл газу”, де зазначено, скільки за це сплачували. Вартість доставки газу складала 87 копійок за куб (з ПДВ). У кінці минуло року нацрегулятор вперше за останні п’ять років переглянув тарифи для газорозподільних компаній, в тому числі й для “Чернівцігазу”. З 1 січня по 30 червня 2020 року тариф компанії складає 1,26 грн. (з ПДВ).

За перший квартал 2019 року, споживачі, які використовують газ для опалення за доставку газу, сплачували більше, ніж зараз. Наприклад, у січні минулого року спожили 288 кубів газу, за доставку газу тоді сплачували майже 251 гривню. Зараз вартість доставки рівномірно розбили на всі місяці року. Під час використання 1479 кубів “за газовий рік”, споживач, незалежно від обсягу 288 кубів на місяць чи більше, у січні сплатить 155 гривень. Коли діяла стара система, люди взимку при великому споживанні, за розподіл платили значні суми. Зараз платежі будуть рівномірними та прогнозованими, що зменшить фінансове навантаження на наших клієнтів взимку.

Така схема краща і для підприємства “Чернівцігаз”, оскільки маємо фінансування впродовж року, а це сприятиме виконанню робіт із модернізації системи газопостачання в Чернівецькій області.

“Дуже багато людей проводили газову мережу за власні кошти. Чому зараз ми повинні платити гроші за доставку газу трубами, які самі зробили?”

Мережі, якими розподіляється газ, належать або державі, або територіальній громаді. Свого часу вони були передані на обслуговування нашій компанії, що закріплено відповідними договорами господарського відання. Ми щороку інвестуємо тарифні кошти в майно, яке навіть не належить нашій компанії, але яке ми як компанія-ліцензіат маємо підтримувати у справному технічному стані. Забезпечуємо підтримку газопроводів і споруд на них у працездатному стані, щоби доставка природного газу споживачам була безаварійна та безперебійна.

Недостатньо придбати труби і закопати їх у землю, власники мереж, згідно з кодексом, мають їх обслуговувати або ж забезпечити обслуговування силами іншої організації, в нашому випадку – це “Чернівцігаз”.

peredplata