У Карпатах під страхом смерті відбирають землю: діє банда, пов‘язана з нафтовою компанію.

 
 

Продавай за мінімальну ціну або віддавай безкоштовно. У селі Велика Рожанка у Карпатах у людей під тиском і з допомогою погроз відбирають землю. За масштабною оборудкою стоїть так званий інвестор, пов’язаний із «Галнафтогаз». Про це свідчить інформація журналістів «СтопКору». Деталі справи у місцевих жителів дізналася журналістка проєкту Наталія Дігтяр.

Фото: У Карпатах нафтова компанія захоплює землю. Джерело: СтопКор

«Найпоширеніша схема віджиму земель відбувається шляхом так званих «накладок» власників. Це коли справжній власник земельної ділянки має на руках відповідні документи та кадастровий номер, проте в рамках «схеми» з’являється ще один власник твоєї ж ділянки. Він не має документів, тож коли при процедурі приватизації земельну ділянку потрібно внести у реєстр державним реєстратором, люди звертаються до місцевого реєстратора при селищній раді. Цей реєстратор своєю чергою відмовляється вносити відомості до реєстру (тому що працює в інтересах ОЗУ). Тож власник земельної ділянки мусить їхати до райцентру й уже там, за допомогою незалежного реєстратора стає повноправним власником земельної ділянки. (Якщо встигне, звісно, адже для опрацювання схеми заволодіння чужими земельними ділянками працює окремий юрист, який і проводить дії щодо привласнення земель на потрібних людей)», — зазначає журналістка «СтопКору» Наталія Дігтяр.

Фото: Карпати намагаються приватизувати. Місцеві — проти. Джерело: СтопКор

За словами місцевих, схема з розкрадання земель, як рекреаційних (ті, що використовують під гірськолижні курорти), так і земель селян діє роками.

Усім, хто протистоїть злочинному угрупованню, погрожують фізичною розправою. Так було із чинним депутатом сільради, який відмовився називати своє прізвище з міркувань безпеки.

«Чинний депутат селищної ради, як виявилося, став на бік селян та намагається протистояти організованому угрупованню. Після цього йому почали погрожувати, про що й розповів сам депутат. Хоча й просив не називати його ім’я з відомих причин», — додає журналістка.

Рінаше журналісти з’ясували, що таку схему реалізували у Славському. Так, лижники катаються територією, яка належала об’єднаній територіальній громаді. Потім з’явився великий покупець і ділянки почали передавати у приватні руки нібито для ведення сільського господарства. А далі землю перепродували новоствореній компанії.

За словами керівника готелю «Захар Беркут», до схеми причетний ПАТ «Концерн Галнафтогаз». Нібито саме в інтересах цієї компанії Славська сільська рада передала землі приватникам. Частина цих людей були працівниками «Галнафтогазу» або пов’язані з підприємством.

На території столичного містечка для «віпів» зафіксували нелегальні земснаряди

peredplata